USA vill tvinga FN till Iransanktioner

USA har aktiverat en mekanism för att tvinga igenom ett återinförande av alla FN-sanktioner mot Iran – med hjälp av en klausul i det kärnenergiavtal som Washington inte längre är en del av – men tongivande medlemmar i säkerhetsrådet gör tummen ner.

USA:s president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset på onsdagen.

USA:s president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset på onsdagen.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-08-20 01:06

Pompeo reste under torsdagen, på order av president Donald Trump, till New York för att meddela FN:s säkerhetsråd om USA:s avsikt att på egen hand tvinga fram ett återinförande av sanktionerna.

Det handlar om de internationella straffåtgärder mot Iran som hävdes som en del av det kärnenergiavtal som slöts 2015 mellan Teheran och USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Syftet med avtalet är att hindra Iran från att utveckla kärnvapen.

2018 beslutade sig Trump plötsligt för att dra USA ur avtalet – som han kallade "det värsta någonsin" – och trappade därefter på nytt upp de amerikanska sanktionerna mot landet. Iran har reagerat genom göra vissa avsteg från avtalet.

Hänvisar till avtalet

Nu vill USA alltså tvinga igenom ett återinförande av samtliga FN-sanktioner. Trots att man inte längre är en del av avtalet hänvisar Washington till en klausul i texten som slår fast att undertecknare har rätt att på egen hand utlösa ett återinförande, om Iran kan sägas ha brutit mot avtalet på ett betydande vis.

Enligt klausulen ska detta leda till att sanktionerna börjar gälla igen efter 30 dagar – utan att Ryssland eller Kina ska kunna lägga in sitt veto.

Avvisas av allierade

Frankrike, Tyskland och Storbritannien meddelar, i ett gemensamt uttalande, att de är emot återinförda sanktioner och inte erkänner USA:s rätt att aktivera klausulen. Något som får Pompeo att reagera kraftigt.

– Inget annat land än USA har haft modet eller beslutsamheten att lägga fram en resolution. I stället väljer de att liera sig med ayatollorna, dundrar den amerikanske utrikesministern.

Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia avfärdar bestämt den amerikanska linjen och hävdar att enbart länder som ingår i kärnenergiavtalet kan aktivera klausulen.

– Vi kommer inte att återinföra sanktioner, säger Nebenzia.

Ryssland har dessutom begärt att säkerhetsrådet på fredagen ska sammanträda om Iran, "apropå dagens händelser".

"Kina och Ryssland vinnare"

Inför försöket att tvinga fram en återaktivering av sanktionerna hade USA antytt att landet var redo att rikta sanktioner mot Ryssland och Kina om dessa inte underkastade sig Washingtons vilja. När nu även de europeiska medlemmar vänt USA:s förslag ryggen är osäkerheten stor om hur säkerhetsrådet härnäst ska agera.

– De verkliga vinnarna på den här processen kommer att bli Kina och Ryssland, som kommer att hävda att de försvarar FN mot USA:s ensidiga agerande, samtidigt som européerna distanserar sig från Washington, säger FN-kännaren Richard Gowan, som arbetar vid tankesmedjan International Crisis Group, till AFP.

USA:s försök att tvinga fram sanktioner kommer sedan landet i förra veckan misslyckades med att få stöd i säkerhetsrådet för en resolution om att förlänga ett vapenembargo mot Iran.

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA har återinfört tuffa sanktioner mot landet, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran. Teheran har bland annat meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!