"Långt mer internationellt stöd och en mer rättvis fördelning av ansvar krävs, särskilt till förmån för de länder som står värd för de flesta av världens flyktingar", säger Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, i ett pressmeddelande.
19,1 miljoner.
Så många fler människor beräknades vid årsskiftet 2022 vara på flykt undan krig, förföljelse, människorättsövergrepp eller andra oroligheter jämfört med året före, enligt FN-flyktingorganet UNHCR:s årsrapport för 2022.
Störst andel av de nya flyktingarna kommer från Ukraina – varifrån antalet människor som tvingats lämna sina hem ökat från 27 300 vid slutet av 2021 till 5,7 miljoner vid årsskiftet. Det innebär det snabbaste utflödet av flyktingar i världen sedan andra världskriget, enligt UNHCR.
Få ljuspunkter
Antalet människor som sökt skydd från det länge krigshärjade och numera talibanstyrda Afghanistan är ungefär lika många, sedan fler än man tidigare trott beräknas ha tagit sig till grannlandet Iran.
Den rekordstora ökningen av nya flyktingar och andra personer med internationellt skyddsbehov speglar också uppskrivna siffror över antalet venezuelaner som befinner sig i Colombia och Peru.
Den globala situationen har inte ljusnat under 2023.
Sedan årsskiftet har en miljon människor tvingats fly sina hem i Somalia på grund av konflikter, översvämningar och torka. Vårens strider i Sudan har samtidigt drivit ytterligare 1,2 miljoner människor från sina hem i det redan svårt konflikttyngda landet.
110 miljoner
Det totala antalet människor med skyddsbehov är nu 110 miljoner, enligt UNHCR.
Av dem är över 40 miljoner klassade som internationella flyktingar eller asylsökande och över 60 miljoner på flykt inom sina hemländer. Tre fjärdedelar befinner sig i låg- eller medelinkomstländer – och en femtedel i de allra fattigaste länderna, som tillsammans står för mindre än 1,3 procent av globala BNP.
Turkiet har den största flyktingbefolkningen i världen, 3,6 miljoner människor, följt av Iran som hyser 3,4 miljoner.
Den lilla ö-nationen Aruba hyser flest flyktingar i relation till sin befolkning, närmare bestämt en av sex invånare, följt av Libanon med en av sju.