FN avslutar fredsinsats i oroligt Kongo

FN har undertecknat ett avtal med Kongo-Kinshasa om att fredsbevarande insatser i landet ska avslutas. Orsaken till beslutet är oklar, men regeringen i Kinshasa har begärt tillbakadragandet.

En demonstrant i Kongo-Kinshasa protesterar mot FN:s närvaro och kräver på ett plakat att "Monusco måste lämna omedelbart".

En demonstrant i Kongo-Kinshasa protesterar mot FN:s närvaro och kräver på ett plakat att "Monusco måste lämna omedelbart".

Foto: Moses Sawasawa/AP/TT

Kongo-Kinshasa2023-11-22 17:46

FN-insatsen Monusco meddelade på onsdagen att man skrivit under en uppgörelse om tillbakadragande i "en påskyndad, gradvis, ordnad och ansvarsfull" process.

Få detaljer i tillbakadragandet meddelades, förutom att den sker i tre faser i landet som sargats svårt av utdragna inbördes strider. I enorma områden råder laglöshet medan militanta grupper härjar.

Samtidigt sägs FN-insatsen, med 14 000 FN-utsända, vara impopulär hos stora delar av befolkningen då man anser att de misslyckats med att stoppa våldsspridningen.

Monusco är en av FN:s största och dyraste fredsbevarande insatser med en årlig budget på drygt tio miljarder kronor.

FN-insatsen har pågått i Kongo-Kinshasa sedan 1999 under de inbördes strider som tvingade miljoner invånare på flykt och tros ha kostat över fem miljoner invånares liv.

Strider lamslog stora delar av landet under hela 1990-talet och över millennieskiftet. Trots FN-närvaron och olika fredsuppgörelser fortsätter militanta grupper att strida om regional makt i främst östra delen av landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!