FN: Över 1 200 civila dödade i Kongo-Kinshasa

Över 1 200 civila har dödats i provinserna Ituri och Norra Kivu i östra Kongo-Kinshasa hittills i år, och 1 100 har våldtagits, enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Soldater inspekterar platsen för en attack nära staden Beni i juli. Arkivbild.

Soldater inspekterar platsen för en attack nära staden Beni i juli. Arkivbild.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Kongo-Kinshasa2021-09-10 16:56

– Attacker som tillskrivs ADF:s beväpnade styrka har blivit brutalare sedan 2020, och dödandet av civila har inte avtagit trots belägringstillståndet, säger FN-organets presstalesperson Boris Cheshirkov.

Belägringstillståndet - ett slags nödläge – utfärdades i maj för att få ett slut på våldet som mestadels den militanta islamiströrelsen ADF beskylls för. ADF anses som den våldsammaste av de grupper som härjar i landets östra delar.

I förra veckan dödades minst 30 människor i en massaker i Ituri.

25 000 fall av brott mot mänskliga rättigheter har rapporterats hittills i år, och en miljon människor är internflyktingar i östra Kongo-Kinshasa.

Miljoner människor i regionen behöver också humanitär hjälp, konstaterar UNHCR . Hittills i år har FN-organet bara fått lite drygt hälften av de över 200 miljoner dollar som behövs för operationen i regionen, enligt Cheshirkov.

Den kongolesiske fredspristagaren, gynekologen Denis Mukwege, efterlyste på fredagen att en internationell brottmålsdomstol tar upp våldet i Kongo-Kinshasa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!