Minst tio civila dödade i Kongo-Kinshasa

Minst tio civila har dödats i en attack i östra Kongo-Kinshasa, uppger lokala källor. Runt 20 andra saknas efter händelsen. En färsk FN-rapport vittnar om tortyr och förnedrande behandling i landets konfliktområden.

Kongolesiska försvarsstyrkor vid en tidigare misstänkt ADF-attack i nordöstra Kongo-Kinshasa 2021.

Kongolesiska försvarsstyrkor vid en tidigare misstänkt ADF-attack i nordöstra Kongo-Kinshasa 2021.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Kongo-Kinshasa2022-10-05 15:01

Den lokale företrädaren Patrick Musubao lägger skulden för attacken i provinsen norra Kivu på den militanta gruppen Allied Democratic Forces (ADF). Enligt Musubao gick gärningsmännen in i byn Vido på tisdagskvällen och dödade tio personer, bland dem en pastor.

Även en annan lokal företrädare lägger skulden på ADF, och uppger att de bränt ned 25 hus under attacken. Enligt honom har myndigheterna hittat elva döda civila.

ADF – en grupp med misstänkta kopplingar till terrorgruppen IS – är bland de mest våldsamma av de många beväpnade grupper som är aktiva i området och har anklagats för att ha dödat tusentals civila.

I landets konfliktområden är tortyr och förnedrande behandling utbrett, skriver FN i en färsk rapport. Av över 3 600 registrerade fall i landet inträffade 93 procent i områden med väpnad konflikt, enligt FN.

Medlemmar i väpnade grupper begick 1 833 fall av de tortyrfall som registrerats, enligt rapporten, som även konstaterar att rebellgrupper ibland samarbetar med statlig säkerhetspersonal.

Medlemmar i säkerhetsstyrkorna begick 1 293 registrerade fall av tortyr och förnedrande behandling mellan den 1 april 2019 och den 30 april 2022, står det i rapporten, som poängterar att mörkertalet sannolikt är stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!