Nobelpristagare kandiderar i Kongoval

Läkaren och fredspristagaren Denis Mukwege ställer upp i presidentvalet i Kongo-Kinshasa i december. Beskedet kommer efter månader av spekulationer om hans politiska ambitioner.

Läkaren och Nobelpristagaren Denis Mukwege kandiderar till presidentposten i sitt hemland Kongo-Kinshasa. Arkivbild.

Läkaren och Nobelpristagaren Denis Mukwege kandiderar till presidentposten i sitt hemland Kongo-Kinshasa. Arkivbild.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Kongo-Kinshasa2023-10-02 17:30

Mukwege meddelade sin kandidatur vid ett möte i huvudstaden Kinshasa på måndagen. Han sade att hans mål är att rädda landet som plågats av osäkerhet och bristfälligt ledarskap.

– Det går inte bra för vårt land. Vi kan inte vänta med att handla. I morgon är det redan för sent, sade 68-åringen.

Han utmanar sittande presidenten Felix Tshisekedi i valet den 20 december, då även val till parlamentet hålls.

Rikligt prisad

Mukwege grundade 1999 Panzisjukhuset i Bukavu där offer för sexuellt våld i det krigshärjade landet kan få vård. För sitt arbete mot sexuellt våld i konflikter belönades han 2018 med Nobels fredspris. Han delade priset med den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad.

Han har också belönats med Palmepriset och Right Livelihood-priset.

Vid sidan av sitt engagemang för drabbade kvinnor har Mukwege gjort sig känd som en vass kritiker av regeringen och han har byggt upp en lojal skara anhängare bland intellektuella i Kongo-Kinshasa.

Fler kandidater

Spekulationer om att han vill ställa upp i presidentvalet har cirkulerat i flera månader och i mitten av september meddelande han att hans anhängare har skänkt en summa motsvarande 100 000 dollar, vilket krävs som deposition för att kandidera.

Förutom sittande presidenten ställs han emot Martin Fayulu, som gjorde ett misslyckat försök att bli vald 2018, och två tidigare premiärministrar, Augustin Matata och Adolphe Muzito.

Affärsmagnaten Moise Katumbi väntas också kandidera innan tidsfristen för att offentliggöra kandidatur löper ut den 8 oktober.

Fakta: Denis Mukwege

Denis Mukwege föddes i dåvarande Belgiska Kongo (nuvarande Demokratiska republiken Kongo, ofta kallat Kongo-Kinshasa) 1955. Han utbildade sig till läkare i Burundi och specialiserade sig sedan inom gynekologi och obstetrik. Efter att tillsammans med sin familj ha flytt undan 1990-talets krig återvände han till Kongo-Kinshasa för att 1999 starta Panzisjukhuset i Bukavu i provinsen Södra Kivu.

Sjukhuset, som invigdes 2001, grundades med hjälp av bland annat pengar från svenska Sida, Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU) och Läkarmissionen.

Sjukhuset är känt för sitt SSV-projekt, där offer för sexuellt våld och kvinnor med gynekologiska problem får medicinsk och psykologisk vård samt juridisk och social hjälp. Panzisjukhuset tar årligen emot tusentals patienter som utsatts för sexuellt våld.

Mukwege har utsatts för mordförsök och hot, men har också mottagit flera priser för sitt arbete för att skydda kvinnor. 2008 mottog han FN:s människorättspris, 2009 Palmepriset och 2013 Right Livelihood-priset. 2018 tilldelades han Nobels fredspris tillsammans med yazidiskan Nadia Murad, som 2014 tillfångatogs av IS och hölls under slavliknande förhållanden, för de bådas kamp mot sexuellt våld som vapen i väpnade konflikter.

2022 utkom Denis Mukweges bok "Kvinnors styrka: Vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje" (Volante).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!