FN-soldater i Kongo öppnade eld – två döda

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att han är djupt skakad över en händelse i Kongo där två personer dödats och flera skadats efter att en FN-styrka i Kongo öppnat eld vid en gränsövergång till Uganda.

Invånare i Kongo protesterar mot den fredsbevarande styrkan Monusco. Arkivbild

Invånare i Kongo protesterar mot den fredsbevarande styrkan Monusco. Arkivbild

Foto: Moses Sawasawa/AP/TT

Kongo2022-07-31 17:33

I en video av händelsen på sociala medier kan man se två män i uniform gå fram till en FN-konvoj vid gränsövergången i Kasindi i nordöstra Kongo. Därefter öppnar FN-styrkan eld innan de öppnar gränsövergången och kör vidare.

FN:s fredsbevarande styrka i Kongo, Monusco, medger i ett uttalande att några FN-soldater som återvände efter en ledighet öppnat eld "av okänd anledning". De greps efter händelsen och har frihetsberövats.

Guterres framförde i ett uttalande "sina djupaste kondoleanser" till berörda och till Kongos regering. Han kräver att händelsen omedelbart utreds och att ansvar utkrävs.

FN:s sändebud i Kongo, Bintou Keita, säger att hon är "djupt chockad och bestört över den allvarliga händelsen".

Kongo har skakats av oroligheter den senaste tiden efter våldsamma protester mot Monuscos närvaro i landet. FN-insatsen har kritiserats för vad som anses vara ett misslyckande över att stoppa striderna i landets konflikthärjade östra delar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!