Protest med gigantisk flagga i Kosovo

Demonstrationerna i Kosovo fortsätter. Hundratals etniska serber har samlats utanför stadshuset i Zvecan norr, där 30 Kfor-soldater skadades i sammandrabbningar tidigare i veckan.

Människor håller i en gigantisk serbisk flagga under protesten i staden Zvecan i norra Kosovo.

Människor håller i en gigantisk serbisk flagga under protesten i staden Zvecan i norra Kosovo.

Foto: Bojan Slavkovic/AP/TT

Kosovo2023-05-31 10:56

Onsdagens protest har gått lugnt till och demonstranterna håller i en 200 meter lång flagga, enligt AFP:s reporter på plats.

Kfor-soldater har bildat en ring runt byggnaden och säkrat den med ett metallstängsel och taggtråd.

Spänningarna i landet är höga och våldsamheter bröt ut i måndags efter att demonstranter försökt inta ett kontor som tillhör en nyligen vald borgmästare i staden med syfte att stoppa det nyvalda lokala styret. Kosovoserberna bojkottade valet och bara 3,4 procent av befolkningen lade sina röster.

Oroligheterna ledde till att Serbien satte sina militära styrkor i högsta stridsberedskap. Över 30 soldater från den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor skadades i våldsamma sammandrabbningar och Nato har fördömt vad organisationen kallar en attack. Nato meddelade sedan i tisdags kväll att man skickar ytterligare 700 soldater till Kosovo.

Kosovo utropade självständighet 2008, men Serbien har inte accepterat utbrytningen. I den serbdominerade norra delen av Kosovo är motståndet mot centralstyret stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!