– Det kan bli nödvändigt att evakuera fler barn från flyktinglägren, men inte fler föräldrar, säger statsminister Mette Frederiksen (S) till journalister utanför folketinget.
Totalt handlar det om elva kvinnor och 37 barn. De flesta fördes till Tyskland, i den största sådana insatsen från landets sida sedan 2019, medan tre kvinnor och deras sammanlagt 14 barn natten till torsdagen landade i Danmark.
Kvinnorna har suttit fast i flyktingläger i Syrien, efter att för ett antal år sedan ha begett sig dit för att stödja terrorrörelsen IS. Därigenom har de "vänt Danmark ryggen", tycker både regeringen och oppositionen i Köpenhamn.
Tagit ansvar
Men medan i första hand Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige anser att regeringen agerat fel, svarar Socialdemokraterna att man har tagit ansvar.
– Beskedet från (polisens underrättelsetjänst) PET var att för de kvinnor som bara har danskt medborgarskap var det bästa vi kunde göra att ta hem dem. Därför har vi gjort det, säger S-politikern Christian Rabjerg Madsen i en debatt i folketinget enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Vid debatten ville flera partier ha svar på vad som kommer att hända med resterande föräldrar och barn med dansk anknytning som är kvar i lägren. Frederiksen var tydlig med att barnen är prioriterade, inte föräldrarna.
– Vi har erbjudit oss att evakuera barnen. Men föräldrarna måste fatta beslut om vi får lov att hjälpa dem, sade hon.
Detta gäller av allt att döma kvinnor med flera medborgarskap, som således måste bestämma sig för om de vill skicka sina barn till Danmark på egen hand.
Teg i rätten
De kvinnor som nu flugits till Danmark är dock inte välkomna i något annat land. De tre danskorna är terrorbrottsmisstänkta och sedan tidigare häktade i sin frånvaro. Enligt danska regler ska en häktningsförhandling hållas inom ett dygn efter att en misstänkt anlänt till landet och vid lunchtid framträdde en av kvinnorna, en 32-åring, i rätten i Frederiksberg.
Fembarnsmamman, iklädd grön hijab, valde att tiga under hela häktningsförhandlingen men meddelade via sin advokat att hon nekar till brott, rapporterar Ritzau. Hon är misstänkt för terrorbrott, genom att ha anslutit sig till IS efter augusti 2014, samt för att ha rest in i områden som Danmark belagt med reseförbud, bland dem syriska Raqqa.
De andra kvinnorna framträdde i domstolar i Esbjerg respektive Kolding och valde också att vara tysta. Alla tre riskerar fleråriga fängelsestraff.
Sjuka barn
Den evakuerade gruppen togs från lägret Roj i den kurdiskkontrollerade nordöstra delen av Syrien, och flögs med ett amerikanskt militärflygplan till Kuwait och därefter vidare till Frankfurt. Därifrån fortsatte den danska delen av gruppen med flyg till Midtjyllands flygplats i västra Danmark.
I Tyskland väntade arresteringsordrar på minst sex av de åtta kvinnor som landade där, skriver nyhetsbyrån Ritzau med hänvisning till tyska DPA. Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att han är glad över att ha plockat hem tyskar, främst barn, som haft ett stort skyddsbehov.
"Barnen är inte ansvariga för sin situation", understryker han i ett uttalande.
Bland de som evakuerats till Tyskland finns främst sjuka barn eller de med en vårdnadshavare i Tyskland, samt deras bröder, systrar och mödrar, uppger utrikesdepartementet.
"Situationen i regionen är väldigt svår. Miljoner människor behöver humanitär hjälp", understryker Maas.
40 000 barn i läger
Flera länder har brottats med hur man ska hantera personer som anslöt sig till terrorgruppen IS samt deras barn. I september manade Rädda Barnen världens länder att snabbt hämta hem utländska barn från de stora flyktinglägren Roj och al-Hol, och behandla dem som krigsoffer.
I de båda lägren beräknas 60 000 personer bo, varav 40 000 barn.
Enligt hjälporganisationen är det stora problem i de överfyllda lägren med bränder, undernäring, barnarbete och brottslighet. Majoriteten av barnen i Roj får inte heller någon skolundervisning.
"Omfattningen av våldet, svårigheterna och trauman som barn som bor i dessa läger upplever varje dag kan inte överskattas", skriver Rädda Barnen.