Zelenskyj: Ryssland är en terrorstat

Mitt under brinnande krig talar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till EU-parlamentet om hjälpbehov, medlemskap och ryska övergrepp.
–Ryssland är en terrorstat, säger Zelenskyj via länk från Kiev.

EU:s rådsordförande Charles Michel lyssnar på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som talar via länk till EU-parlamentet i Bryssel.

EU:s rådsordförande Charles Michel lyssnar på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som talar via länk till EU-parlamentet i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Kriget i Ukraina2022-03-01 10:03

Presidenten betonar att han inte håller ett förberett nedskrivet tal, utan pratar rakt från hjärtat till ledamöterna i Bryssel.

– Den här morgonen var väldigt tragisk för oss. Två kryssningsrobotar träffade Charkiv. Dussintals dödades. Det här är frihetens pris. Vi kämpar för vårt land, säger Zelenskyj.

Hans fördömande är tungt.

– Raketerna som riktades mot torget i Charkiv är direkt och ohämmad terror. Ryssland är en terrorstat. Det kommer ingen att glömma.

Tolk i tårar

Framträdandet är känslofyllt. Tolken som översätter Zelenskyjs ord till engelska för EU-parlamentsledamöterna har stundtals svårt att hålla tårarna borta.

– I dag offrar vi liv för värderingar, för möjligheten att vara jämlika precis som ni. Vi offrar våra bästa människor för det, säger presidenten.

Hans avslutningsord tar återigen upp den ukrainska önskan om att ett snabbt medlemskap i EU.

– Tillsammans blir vi starkare. Bevisa att ni är med oss! Då kommer ljuset att besegra mörkret! Leve Ukraina! säger Zelenskyj – som sedan hyllas med en lång stående applåd från de närvarande i Bryssel.

Många fördömer

Inne i sessionssalen i Bryssel är många av EU-parlamentsledamöterna klädda i blått och gult för att visa sitt stöd för Ukraina. Den ukrainska flaggan finns också på plats vid talmanspodiet.

De fördömande orden mot Ryssland är många.

– Det går inte att vara neutral mellan elden och brandkåren. Angripare och krigshetsare har ingen plats i det här huset, säger talman Roberta Metsola, som lovar att arbeta för att stoppa alla officiella företrädare för Kreml att komma till EU-parlamentet.

– Demokrati och mänsklig värdighet står under attack. Det här är geopolitisk terror. Ryssland - åk hem! fräser EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.

Stark majoritet

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovar i sin tur att EU kommer att ge ytterligare 500 miljoner euro i stöd för att lindra de "humanitära konsekvenserna".

– Det här är en kamp mellan lagen och geväret, mellan demokrati och autokrati. Hur vi svarar i dag på vad Ryssland gör kommer att avgöra det internationella systemets framtid, säger von der Leyen i debatten.

Bland parlamentsledamöterna är stödet starkt för Ukraina. Ett gemensamt uttalande om att bland annat fördöma det ryska våldet som "oberättigat, olagligt och oprovocerat" går igenom med 637 ja-röster, mot bara 13 nej och 26 nedlagda.

I uttalandet vill EU-parlamentet också se fler sanktioner mot Ryssland och mer ekonomisk och militär hjälp till Ukraina.

Medlemskap?

Samtidigt uppmanas EU:s institutioner att "arbeta för att ge Ukraina status som kandidatland till EU".

Ordalydelsen är försiktig och ett tydligt tecken på hur svårt det är att få alla politiska grupper och länder att ge löften om kommande utvidgningar.

På en pressträff i Stockholm konstaterar Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) att man inte ska tro att medlemskap kan vara nära förestående.

– Vi vill hjälpa Ukraina så gott vi kan så att de ska kunna närma sig sitt mål om ett medlemskap, men det innebär inte att vi ska tumma på regelverket, säger Dahlgren till TT.

Han understryker krav på rättsstatsprinciper, arbete mot korruption och stabila institutioner. När kraven är uppfyllda kan medlemskap bli aktuellt.

– Men vi ska inte ha några illusioner om att det kan ske i morgon eller i övermorgon, säger Dahlgren.

Fakta: Svenska ord om Zelenskyj

Så här säger några av de svenska EU-parlamentsledamöterna vid och om den extrainsatta debatten om kriget i Ukraina.

Bomber faller, civila mördas, bostäder blir ruiner och barnen gråter. Putins invasion går bara att beskriva som kallblodig, talar Heléne Fritzon (S) i själva debatten.
Det är ju unikt att Europaparlamentet nu samlas för att öppna upp vägen för ett EU-medlemskap för Ukraina. För Europa går det inte att vika undan. Vi behöver ta vårt ansvar tillsammans med våra internationella partner, säger Tomas Tobé (M) till TT efter talet.
Ett oerhört starkt framträdande. Det var många i plenisalen som föll i gråt. Det är svårt att värja sig mot den smärta, utsatthet, men också styrka som han förmedlade i sitt tal, konstaterar Alice Bah Kuhnke (MP).
Det är ju en lång komplicerad process för att bli fullt ut EU-medlemsland, men det här är ett första viktigt steg för att välkomna Ukraina in i EU-samarbetet, anser Emma Wiesner (C).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!