Uppgifter: Kina vill ha militärbas på Kuba

Kina och Kuba förhandlar om en gemensamt militär träningsbas i den karibiska önationen, uppger nuvarande och tidigare tjänstemän för Wall Street Journal (WSJ).

USA:s utrikesminister Antony Blinken skakade i måndags hand med Kinas president Xi Jinping.

USA:s utrikesminister Antony Blinken skakade i måndags hand med Kinas president Xi Jinping.

Foto: Leah Millis/AP/TT

Kuba2023-06-20 14:24

Enligt källorna är man från amerikanskt håll oroliga för att det ska leda till en permanent stationering av kinesiska trupper – endast 160 kilometer utanför delstaten Floridas kust.

Tjänstemännen gör gällande att diskussionerna mellan Kuba och Kina inte är färdiga men i ett avancerat skede. Biden-administrationen ska även ha kontaktat kubanska tjänstemän för att försöka förhindra överenskommelsen.

Tidigare uppgifter: Spionbas på Kuba

Avslöjandet kommer en dag efter att USA:s utrikesminister Antony Blinken träffat Kinas president Xi Jinping i Peking. Inför resan hade man både från amerikanskt och kinesiskt håll uttryckt en önskan om ökad kommunikation, efter att spänningarna mellan länderna har ökat.

För mindre än två veckor sedan skrev WSJ att Kina har ingått ett hemligt avtal med Kuba om att etablera en ny elektronisk avlyssningsbas i landet. Två dagar senare tog Vita huset bort hemligstämpeln från en rapport som bekräftar att kinesiska anläggningar för underrättelseinhämtning har funnits på Kuba sedan åtminstone 2019.

USA förnekar dock fortfarande att det finns planer på att inrätta en kinesisk avlyssningsplats på ön.

En högt uppsatt talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet har uppgett att han inte kände till något avtal mellan Kina och Kuba – och att USA är expert på att "jaga skuggor". Kubas ambassad i Washington kallade det tidigare avslöjandet "totalt osant och grundlöst".

Inga kommentarer från Vita huset

Enligt ett uttalande från USA:s utrikesdepartement tog Blinken under sitt besök i Kina upp oron för kinesisk underrättelseverksamhet på Kuba.

Vita huset har inte velat kommentera WSJ:s senaste uppgifter om förhandlingarna om en gemensam militär träningsbas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!