USA:s president Joe Biden har ingen brådska med att låta kubaner i USA skicka hem pengar till hemlandet, något som skulle kunna lätta den ekonomiska bördan i den karibiska önationen.
– Kuba är, tyvärr, en misslyckad stat som förtrycker sina invånare, säger Joe Biden.
Enligt Biden har regimen strypt tillgången till internet, och Biden säger att "vi ser över om vi har den tekniska kapaciteten att återinföra den tillgången".
Omfattande protester blossade upp i Kuba i söndags, vilket hör till ovanligheterna i landet. Regimen misstänks ha begränsat tillgången till internet under dagarna som följt, framför allt möjligheten att nyttja meddelandetjänster och sociala medier.
Florida vill agera
Även Floridas guvernör Ron DeSantis har uppgett att han vill att företag i delstaten ska förse boende i Kuba med internetuppkoppling. Många i den kubanska diasporan bor i Florida.
– Regimen vill inte att sanningen ska finnas därute, de vill inte att folk ska kunna kommunicera. Så en av sakerna som jag tycker att vi ska kunna göra med våra privata företag, eller med USA, är att tillgängliggöra internet via satellit, sade DeSantis nyligen enligt Miami Herald, och uppmanade president Biden att agera.
Att USA skulle kunna förse kubanerna med internet – och därigenom runda regimen – är möjligt, enligt Diep Nguyen, forskare vid University of Technology Sydney.
Från de amerikanska öarna i Key West är det mindre än 15 mil till Kuba, men troligtvis blickar amerikanerna snarare uppåt när de vill förse landets invånare med internet.
– Internet kan förses via kabel, satellit, eller andra metoder, som drönare. Det kan alltså ske både via marken eller luften. Satellituppkoppling blir billigare och billigare, och mer och mer tillgängligt, så om USA vill förse kubaner med internet så är det möjligt, säger han till TT.
Mottagare behövs på marken
En vanlig mobiltelefon kan inte kopplas upp mot en satellit. En slags mottagare behövs därför på marken, som i sin tur kan skapa en så kallad hotspot, som mobiler kan koppla upp sig via.
– Inom Kuba finns olika grupper som har den typen av teknik, säger han.
Skulle regimen vilja stoppa sådana hotspots skulle det inte vara det lättaste, enligt Nguyen.
– Teoretiskt sett kan man hitta markmottagaren, men det är inte så enkelt. I en stor stad som Havanna är det svårt, för mottagaren drar inte mycket ström och är svår att upptäcka, säger han.
Går att störa ut
Det går också att från marken störa ut signalerna till eller från satelliterna, men antagligen tar det en del tid – kanske veckor eller månader – att klura ut hur det ska gå till för en statlig aktör.
– Om du vill blockera det över en hel stad krävs en enorm ansträngning, säger Nguyen.
Det är antagligen lättare att störa ut någon form av sändare på marknivå, om USA skulle försöka att sätta upp något, exempelvis i Key West eller från vattnet.
Det har även förekommit förslag om att sända upp ballonger över Kuba för att förse invånarna med internet.
– Det är liknande med satelliter. Det krävs viss specialutrustning för att några få ska kunna koppla upp sig och bilda hotspots, som andra kan koppla upp sig mot.
TT: Tror du att USA kommer att försöka att förse kubaner med internetuppkoppling?
– Jag är inte en politisk forskare, men jag tror att efterfrågan oavsett behöver komma från Kubas folk. Jag tycker att internet är nödvändigt i dag på samma sätt som el, gas och vatten. Man kan inte blockera folk från att använda internet för alltid, säger Diep Nguyen.