Libanesiska banker stänger efter våg av "rån"

Efter en våg av "rån" mot banker där kunder tar ut sina egna pengar, aviserar libanesiska banker om en tre dagar lång stängning i nästa vecka.

En man tog under fredagsmorgonen gisslan på en BLOM-bank i Beirut för att få ut sina besparingar, ett i raden av många "rån" från desperata kunders sida.

En man tog under fredagsmorgonen gisslan på en BLOM-bank i Beirut för att få ut sina besparingar, ett i raden av många "rån" från desperata kunders sida.

Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Libanon2022-09-16 15:08

Under enbart fredagen tilltvingade sig beväpnade kunder pengar på åtta banker, rapporterar Al Jazeera.

En man med ett vapen som senare visade sig vara en leksak, greps i staden Ghazieh, efter att ha lyckats tillskansa sig 19 200 dollar av sina besparingar. Innan dess krävde en annan man under vapenhot att få ut 275 000 dollar av sina sparpengar i en stadsdel i Beirut, under jubel från en stor människohop.

Bankerna stänger måndag–onsdag av "förebyggande skäl", meddelar bankunionen. Det faktum att inte heller regeringsmedlemmar eller anställda hos säkerhetstjänsten kommer kunna ta ut pengar, tros kunna påskynda en lösning av problemet, tillägger branschorganisationen.

På grund av galopperande inflation och stor efterfrågan på utländsk hårdvaluta låter banker i Libanon sällan kunder ta ut mer än motsvarande några tusen kronor i månaden. Uttagen ska göras i libanesiska pund – den inhemska valutan som de senaste åren tappat över 90 procent av sitt värde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!