Silor rivs efter Beirutsmäll trots protester

Hundratals dödades i Beirutexplosionen 2020. Nu ska de två silor som förstördes i smällen rivas, trots protester från offrens anhöriga. –De borde stå kvar. För kanske går folk förbi och minns att människor faktiskt dog här, säger Tatiana Hasrouty, vars far dödades i smällen, till Reuters.

Foto på silorna en månad efter den förödande explosionen i Beiruts hamn.

Foto på silorna en månad efter den förödande explosionen i Beiruts hamn.

Foto: Hussein Malla/AP/TT

Libanon2022-04-15 04:00

De totalförstörda vetebehållarna vid Beiruts hamn har kommit att bli ett slags minnesmonument för de som förlorade livet i augusti 2020, när tusentals ton ammoniumnitrat exploderade i en av historiens största icke-kärnvapenrelaterade explosionen någonsin.

Utredningen av toppolitiker och tjänstemän, som anklagats för att ha utsatt befolkningen för fara genom att låta så stora mängder högexplosivt materiel förvaras felaktigt i direkt närhet till befolkningen, har hela tiden fördröjts på grund av politiska spänningar.

Glöms bort

Delar av Libanons styrande skikt har bland annat vägrat att inställa sig till förhör.

– I Libanon har vi vant oss vid faktumet att någonting händer, sedan sker något ännu värre och mer intensivt och så glömmer vi, säger Tatiana Hasrouti till Reuters.

Hennes pappa Ghassan Hasrouti arbetade i hamnen när explosionen inträffade. Han är en av de minst 216 personer som dödades.

"Behövs som bevis"

Anhöriga till offren har vädjat om att behållarna ska stå kvar, åtminstone till dess att utredningen blivit klar.

– Vi behöver silorna som bevis för deras (politikerna) brott, säger Rima Zahed, vars bror Amin dödades i explosionen, till nyhetsbyrån.

Men Libanons regering menar att behållarna måste rivas för att nya ska kunna byggas upp och fyllas med grödor, särskilt med tanke på kriget i Ukraina, som Libanon importerar majoriteten av sitt vete från.

Under torsdagen tog kabinettet det formella beslutet att riva behållarna, enligt Reuters.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!