Den allt värre ekonomiska krisen i Libanon sätter hård press på landets sjukhus.
– Alla sjukhus är nu sämre förberedda än vad de var under pandemivågen i början av året, säger Firass Abiad, chef för Rafik Hariri-sjukhuset i Beirut, till nyhetsbyrån AFP.
Efter att ha minskat under våren ökar covidfallen igen i takt med att många utlandsboende libaneser reser hem över sommaren för att träffa familj och vänner. På torsdagen testade 98 personer positivt för covid-19 vid ankomsten till Beiruts flygplats, enligt hälsodepartementet.
Jakt på bränsle
– Det vore katastrofalt om ökningen av virusfallen leder till en virustopp liknande den vi hade i början av året, säger Abiad och fortsätter:
– Sjukvårdpersonal har försvunnit, medicin som tidigare var tillgänglig har tagit slut och de allt längre strömavbrotten gör att sjukhusen är under ständigt hot.
Även det väl ansedda Rafik Hariri-sjukhuset lider av strömavbrott.
– Vi får bara två eller tre timmar elektricitet från elnätet. Resten av tiden är det upp till våra generatorer, säger Abiad.
Dessutom måste sjukhuspersonalen ständigt jaga efter bränsle till generatorerna. Den stora efterfrågan på olja har lett till att priserna gått upp med 80 procent sedan mitten av juni. På torsdagen varnade privata sjukhus att en "katastrof" hotar eftersom vissa bara är timmar från att få slut på bränsle till sina generatorer.
Saknas läkemedel
Brist på medicin är ett minst lika allvarligt problem, som fått landets apotekspersonal att gå ut i strejk. Samtidigt är bara 15 procent av befolkningen fullt vaccinerad mot covid-19.
– Vissa dagar saknas antibiotika, andra dagar är det smärtstillande preparat, säger Firass Abiad.
– Ibland måste vi be patienternas släktingar att försöka hitta medicin på ett annat sjukhus eller på ett apotek.
Omkring 1 300 läkare har lämnat landet sedan den ekonomiska krisen bröt ut 2019, och utvecklingen har eskalerat de senaste 12 månaderna, enligt Libanons läkarförbund.
Sedan februari förra året har Libanon registrerat 553 615 fall av covid-19, varav 7 890 dödsfall.