Det här vet vi om översvämningen i Libyen

Helt förstörda stadsdelar, blockerade vägar och tusentals döda. Det här vet vi om översvämningen i Libyen.

Hela stadsdelar förstördes när vattenmassor vällde fram genom staden Darnah natten till den 11 augusti.

Hela stadsdelar förstördes när vattenmassor vällde fram genom staden Darnah natten till den 11 augusti.

Foto: Yousef Murad/TT/AP

Libyen2023-09-14 11:25

På söndagseftermiddagen den 10 september slog en kraftig storm vid namn Daniel till mot östra Libyen, efter att tidigare dragit fram över Grekland, Bulgarien och Turkiet.

Några timmar senare, på natten till måndagen, brast två dammar från floden Wadi som flyter genom staden Darnah – en stad vid Medelhavet med 100 000 invånare, 90 mil från huvudstaden Tripoli.

Hela stadsdelar förstördes när vattenmassorna vällde fram på båda sidor av floden, innan vattnet slutligen flöt ut i havet.

Tusentals omkomna

På onsdagen hade minst 5 100 personer bekräftats omkomna i Darnah, enligt Ossama Ali, talesperson för ambulans- och larmcentralen i östra Libyen.

Enligt Röda korset saknas minst 10 000 människor. Över 30 000 står utan hem.

Darnahs borgmästare Abdulmenam al-Ghaith säger till tv-kanalen Al Arabiya att dödstalet kan nå upp till 20 000, rapporterar Al Jazeera.

Politiskt kaos

Förödelsen är inte bara en konsekvens av stormens kraft, utan även av oroligheterna i landet. Libyen präglas sedan flera år tillbaka av strider mellan två rivaliserande regeringar, vilket bland annat har lett till en bristfällig infrastruktur.

Darnah är fullt av byggnader som uppförts under det senaste årtiondet, utan hänsyn till grundläggande byggregler. Tillfartsvägar som redan var i dåligt skick blockerades helt, vilket gjorde det i princip omöjligt för vårdpersonal och hjälparbetare att ta sig in i staden.

Erbjuder hjälp

FN har utlovat motsvarande drygt 110 miljoner kronor i stöd till överlevande i landet.

Flera EU-länder har skickat hjälp i form av bland annat sjukhustält, mat, vattentankar och filtar.

Även länder som USA, Algeriet, Qatar, Jordanien, Egypten och Tunisien har erbjudit hjälp till Libyen efter översvämningen.

Fakta: Libyen

Libyen är till ytan ungefär fyra gånger så stort som Sverige och gränsar till Medelhavet i norr, Egypten i öster, Tunisien och Algeriet i väster och Niger, Tchad och Sudan i söder. Stora delar är dock nästan obebodda – merparten av de drygt sex och en halv miljoner invånarna bor längs Medelhavskusten.

Libyen hamnade under italiensk kontroll 1911 men blev självständigt efter andra världskriget. Efter en statskupp 1969 leddes landet länge av Muammar Gaddafi, ökänd som en av världens mest nyckfulla, brutala och excentriska diktatorer. Gaddafi störtades och dödades 2011 sedan protester mot honom övergått i ett inbördeskrig som i princip fortsatt sedan dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!