FN: Det höga dödstalet hade kunnat undvikas

En global hjälpinsats har tagit fart sedan en enorm översvämning lett till tusentals människors död i östra Libyen. Enligt FN hade de flesta av dödsfallen kunnat undvikas.

Staden Darnah, tre dagar efter översvämningen.

Staden Darnah, tre dagar efter översvämningen.

Foto: Muhammad J Elalwany/AP/TT

Libyen2023-09-14 12:23

I kuststaden Darnah i östra Libyen ligger hundratals liksäckar längs gatorna i väntan på massbegravningar.

Stadens överlevande letar efter anhöriga i sönderslagna byggnader. I flera dagar har de väntat på mer hjälp – som fördröjts eftersom vägarna in till staden blockerats.

Internationella räddningsarbetare har skickats till området från EU, USA och flera länder i Mellanöstern och Nordafrika. Med sig har de hjälp i form av livsmedel, vattentankar, nödbostäder, medicinsk utrustning och fler liksäckar. Även FN har utlovat motsvarande drygt 110 miljoner kronor i stöd.

Sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Natostött uppror 2011 har flera väpnade grupper stridit om makten i Libyen. Landet är nu delat mellan två rivaliserade styren: ett i huvudstaden Tripoli och ett som är baserat i östra Libyen.

Om samordningen i landet varit bättre hade man kunnat utfärda varningar och genomfört en evakuering av befolkningen, framhåller Petteri Taalas, chef för FN-organet Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

– Då hade man undvikit de flesta av dödsfallen, säger han.

En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade på söndagskvällen.
En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade på söndagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!