Libyen: Minst 5 100 döda efter skyfall

Minst 5 100 personer uppges ha omkommit i staden Darnah efter de förödande skyfall som drabbat östra Libyen. Hjälpinsatserna är långt ifrån avslutade och den verkliga dödssiffran befaras vara mycket högre.

Staden Darnah i östra Libyen är en av de värst drabbade av översvämningarna.

Staden Darnah i östra Libyen är en av de värst drabbade av översvämningarna.

Foto: Libyens regering via AP/TT

Libyen2023-09-13 10:52

Stormen Daniel orsakade enorma översvämningar i de östra delarna av Libyen. En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade på söndagskvällen.

Minst 5 100 personer har bekräftats omkomna i Darnah, säger Ossama Ali, talesperson för ambulans- och larmcentralen i östra Libyen, till AP.

Han tillägger att antalet dödsfall sannolikt kommer att öka eftersom räddningsarbetare fortfarande samlar in kroppar från gator, byggnader och havet.

Fler än 7 000 är skadade och får hjälp på fältsjukhus som har satts upp av myndigheter och hjälporganisationer, uppger Ossama Ali.

Enligt östra Libyens hälsominister Othman Abduljaleel har över 1 000 personer begravts i massgravar i Darnah.

30 000 hemlösa

Enligt FN:s migrationsorganisation IOM har minst 30 000 människor blivit hemlösa till följd av översvämningarna.

Förödelsen är inte bara en konsekvens av stormens kraft, utan även av oroligheterna i landet. Libyen präglas sedan flera år tillbaka av strider mellan två rivaliserande regeringar, vilket bland annat har lett till en bristfällig infrastruktur.

Många av tillfartsvägarna till Darnah blockerades på grund av översvämningarna, och hjälporganisationer har därför haft det svårt att ta sig in i staden.

EU-hjälp på väg

Minst 10 000 människor saknas fortfarande, enligt Röda Korset.

En talesperson för EU-kommissionen uppger att "hjälp är på väg" till Darnah och att unionen har aktiverat sin civilskyddsmekanism.

Under onsdagen har Italien börjat skicka räddningspersonal, utrustning och översvämningsexperter till Libyen och även ett fartyg som ska bidra med medicinsk och logistisk hjälp till området.

Även EU-länderna Tyskland, Rumänien och Finland har skickat hjälp till landet.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om massgravar.

En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade i söndags.
En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade i söndags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!