Libysk krigsherre stänger gräns mot Algeriet

Styrkor lojala med den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar uppger sig ha tagit kontroll över Libyens södra gräns mot Algeriet. På bilder som sprids på nätet syns tiotalet pansarfordon stationerade runt en gränsövergång.

Khalifa Haftars LNA skickade i förra veckan trupper till staden Sabha.

Khalifa Haftars LNA skickade i förra veckan trupper till staden Sabha.

Foto: /TT

Libyen2021-06-20 13:23

"De beväpnade styrkorna har stängt den libysk-algeriska gränsen och förklarat det en militär zon där vistelse är förbjuden", säger Haftars rörelse LNA i ett uttalande.

Det är den första militära insatsen av sitt slag från LNA sedan fjolårets eldupphör och visar att Haftar vinner mark, enligt bedömare. Landets militär har svarat med förbjuda all militär förflyttning över hela landet.

I förra veckan skickade LNA, som har sitt maktcentrum i Tobruk i östra Libyen, trupper till den sydliga staden Sabha och därefter även till en sydlig gränsövergång mot Algeriet. Den långa gränsen mellan Libyen och Algeriet går genom mestadels obefolkad öken och har några få gränsövergångar.

Libyen har splittrats av konflikter sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011. Trots politiska framsteg är merparten av landet fortfarande kontrollerat av beväpnade grupperingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!