Minister på flykt efter Israelmöte

Ett möte mellan Israel och Libyen väcker starka känslor. Libyens utrikesminister hotas av fängelse efter samtalen, och rapporteras nu ha flytt till Turkiet – vilket utlöst ett gräl om hur hon lyckades med det.

Demonstranter med bilder på utrikesministrarna Eli Cohen och Najla Elmangoush i Tripoli i söndags.

Demonstranter med bilder på utrikesministrarna Eli Cohen och Najla Elmangoush i Tripoli i söndags.

Foto: Yusuf Murad/AP/TT

Libyen2023-08-28 15:44

Najla Elmangoush har varit utrikesminister i "enhetsregeringen" i Tripoli, ett av flera konkurrerande styren i det kaotiska nordafrikanska landet. Men nu är hon avstängd, efter att det kommit ut att hon träffat sin israeliska motsvarighet Eli Cohen i Rom i förra veckan.

Mötet utlöste gatuprotester i flera libyska städer. Liksom andra arabländer har Libyen på senare år så smått börjat närma sig Israel, efter flera decennier av krig och hatfull retorik. Libysk lag bestraffar dock fortfarande kontakter med Israel med fängelse, och det folkliga stödet för palestinierna är starkt.

Enligt diplomatkällor i Libyen fruktar Elmangoush för sitt liv, och satte sig på ett flyg till Istanbul när opinionsstormen briserade. Men uppgifterna är osäkra, och tjänstemän i Tripoli är oeniga om vem som i så fall lät henne lämna landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!