De hjÀlper nödsatta i skogen vid Belarus grÀns

Migrantströmmen frĂ„n Belarus till grannlĂ€nderna har sinat sedan grĂ€nserna förstĂ€rkts och militĂ€r börjat trycka tillbaka migranter. Men i skogarna lĂ€ngs Litauens grĂ€ns kĂ€mpar aktivister för att hjĂ€lpa dem som fortfarande försöker ta sig in. –De mĂ€nniskor som Ă€r kvar Ă€r vĂ€ldigt utsatta, sĂ€ger Anna Sjöblom frĂ„n LĂ€kare utan grĂ€nser.

En man frÄn Syrien tas om hand av litauisk sjukvÄrd i skogen nÀra grÀnsen till Belarus. Bild frÄn december.

En man frÄn Syrien tas om hand av litauisk sjukvÄrd i skogen nÀra grÀnsen till Belarus. Bild frÄn december.

Foto: Sienos Grupe/TT

Litauen2022-02-06 11:54

En syrisk man sitter lutad mot ett trÀd pÄ grÀnsen mellan Litauen och Belarus. Han Àr kraftigt nedkyld, kan inte resa sig och har ont. Ett team frÄn aktivistgruppen Sienos fÄr kontakt med honom och tillsammans med LÀkare utan grÀnser undersöks han, fÄr vÀrmefiltar och te. Det Àr julafton.

Mannen Àr illa dÀran, aktivisterna kontaktar sjukvÄrd och grÀnsbevakningen VSAT och mannen förs till sjukhus i Vilnius. Personalen frÄn LÀkare utan grÀnser dÀremot bötfÀlls för att ha tagit sig in i grÀnsomrÄdet utan tillstÄnd, enligt public service-bolaget LRT.

– Oftare och oftare sĂ€ger grĂ€nspolisen att vi Ă€r illegala volontĂ€rer som hjĂ€lper illegala migranter, sĂ€ger journalisten Ewa Wolkanowska-Kolodziej, som varit med och startat Sienos.

– Jag tror att vi nĂ„gon dag kommer att hamna i domstol för att regeringen inte gillar det vi gör.

"MÄste lÀmna er hÀr"

Sienos Grupe startade i Litauen under hösten 2021. DĂ„ hade situationen med asylsökande som försökte ta sig in i grannlandet Polen frĂ„n Belarus kulminerat och tusentals hade samlats vid grĂ€nsen och fastnat dĂ€r – i kyla och ofta utan tillgĂ„ng till mat, vatten och vĂ„rd.

Trots att Litauen tÀppte till sin grÀns redan i somras har mÀnniskor fortsatt att försöka ta sig in i landet genom skogen. HjÀlporganisationer har inte tillstÄnd att vistas i omrÄdet och Sienos, som Àr ett nÀtverk av volontÀrer, arbetar för att ge mÀnniskorna i skogen akut hjÀlp. Oftast fÄr de kontakt med migranterna via sociala medier eller krypterade appar.

Vintern i Litauen har varit strĂ€ng med temperaturer som ofta legat kring 10–15 minusgrader. Det Ă€r vanligt att migranterna bara har pĂ„ sig mjukisbyxor och sneakers, enligt Wolkanowska-Kolodziej som berĂ€ttar om en grupp frĂ„n Irak som försökte korsa grĂ€nsen i november.

– Deras fötter var blöta och helt vita. MĂ€nnen hade mycket ont.

Sienos hjÀlpte dem med varma och torra klÀder och gav dem mat och sovsÀckar. Gruppen, dÀr den yngsta var en kille pÄ 17 Är, berÀttade att de blivit slagna av belarusiska grÀnsvakter och flera av dem hade synliga sÄr i ansiktet, pÄ armarna och pÄ fingrarna.

– Det enda de sa var: "Inte Belarus, snĂ€lla inte Belarus". Jag var tvungen att förklara att om vi ringer ambulans eller grĂ€nsvakter kommer de att skicka dem tillbaka dit, sĂ€ger Wolkanowska-Kolodziej.

– Om och om igen försökte jag förklara: "Vi kan inte ta med er, det Ă€r ett brott. Vi mĂ„ste lĂ€mna er hĂ€r".

"Utslagna tÀnder"

LÀkare utan grÀnser bekrÀftar bilden att mÄnga av de migranter och flyktingar som försökt ta sig in i Lettland, Polen och Litauen frÄn Belarus varit skadade och att de vittnar om att ha blivit slagna, antingen av belarusiska grÀnsvakter, eller nÀr de tryckts tillbaka av grÀnsvakter i Polen och Litauen.

– Jag trĂ€ffade personer som blivit utsatta för ganska brutalt vĂ„ld och blivit slagna och sparkade. Jag sĂ„g bland annat skador i ansiktet. MĂ„nga var vĂ€ldigt skĂ€rrade och chockade över behandlingen de fĂ„tt, sĂ€ger Anna Sjöblom, medicinsk humanitĂ€r rĂ„dgivare för LĂ€kare utan grĂ€nser, till TT.

Hon var medicinskt ansvarig i ett akutteam pĂ„ plats i Belarus i december som försökte ge vĂ„rd till migranter. De trĂ€ffade mĂ€nniskor som varit i grĂ€nsomrĂ„det och som gömde sig eller gav medicinsk hjĂ€lp över telefon till personer, bland annat till dem som vistades i den stora förlĂ€ggningen som uppförts i Belarus – dit LĂ€kare utan grĂ€nser inte tillĂ€ts intrĂ€de.

– De mĂ€nniskor som Ă€r kvar Ă€r vĂ€ldigt utsatta och har inte tillgĂ„ng till humanitĂ€r hjĂ€lp eller den sjukvĂ„rd man förvĂ€ntar sig i ett krisomrĂ„de, sĂ€ger Sjöblom.

Migrantströmmen frÄn Belarus till grannlÀnderna Litauen, Polen och Lettland, har förÀndrats radikalt sedan i höstas.

FÀrre korsar grÀnsen

Antalet personer som försöker ta sig in frĂ„n Belarus har minskat drastiskt sedan lĂ€nderna började trycka tillbaka mĂ€nniskor i grĂ€nsomrĂ„det – sĂ„ kallade "pushbacks". FrĂ„n att grĂ€nspolisen i Litauen stoppade personer som försökte korsa grĂ€nsen över 2 300 gĂ„nger i november har antalet minskat till runt 400 i december. I januari lĂ„g siffran pĂ„ runt 100 stycken, enligt inrikesdepartementet. I Litauen förstĂ€rker man samtidigt grĂ€nsen med ett högt stĂ€ngsel och Polen gav nyligen klartecken att bygga en mur mot Belarus.

Regeringen i Litauen har visserligen hÀvt det undantagstillstÄnd som infördes i november, vilket begrÀnsade den fria rörligheten kring grÀnsen. Men ett tusental soldater fortsÀtter hÄlla sina posteringar i grÀnsomrÄdet och det kontroversiella beslutet att man ska fortsÀtta trycka tillbaka asylsökande som vill ta sig in i landet ligger kvar.

PremiĂ€rminister Ingrida Simonyte motiverar beslutet med att det i nulĂ€get berĂ€knas finnas mellan 1 500 och 2 000 personer i Belarus som Ă€r benĂ€gna att försöka ta sig in i landet.

"Han var sÄ rÀdd"

Sienos Grupe fick sÄ sent som i januari samtal frÄn personer som befann sig i nöd i skogen. Gruppen har sin bas i ett hus i nÀrheten av grÀnsen dÀr de har ett lager med förnödenheter, klÀder och sovsÀckar. Minst tvÄ personer ur nÀtverket Àr alltid pÄ plats. Ibland Àr det familjer med barn som hör av sig, ibland grupper med mÀn som befunnit sig i skogen i flera dagar utan sovsÀckar eller tÀlt.

Ewa Wolkanowska-Kolodziej minns de fem irakiska mĂ€nnen och hur svĂ„rt det var att lĂ€mna dem – sĂ€rskilt 17-Ă„ringen som inte kunde sluta grĂ„ta nĂ€r han fick en kram av en av volontĂ€rerna.

– Han var bara ett barn och var i en vĂ€ldigt svĂ„r situation. Han var sĂ„ rĂ€dd.

Gruppen tog sig sedan till Polen dÀr de greps av grÀnspolis och fördes tillbaka Belarus.

– Jag vet inte vad som hĂ€nde sedan. Vi har förlorat kontakten med dem, sĂ€ger Wolkanowska-Kolodziej.

Ugne Rasciute och Ewa Wolkanowska-Kolodziej, som ingÄr i aktivistgruppen Sienos Grupe i Litauen, gÄr genom förrÄdet av förnödenheter.
Ugne Rasciute och Ewa Wolkanowska-Kolodziej, som ingÄr i aktivistgruppen Sienos Grupe i Litauen, gÄr genom förrÄdet av förnödenheter.
Asylsökande i Litauen

Över 4 200 mĂ€nniskor, merparten frĂ„n Irak, tog sig in i Litauen frĂ„n grĂ€nsen till Belarus under 2021 för att söka asyl. Detta jĂ€mfört med 81 asylsökande under 2020.

EU anklagar Belarus för att ligga bakom migrantströmmarna som Àven förekommit i stor skala i Polen och Lettland.

En del av dem har skickats tillbaka till sina hemlĂ€nder och runt 3 000 berĂ€knas finnas kvar i Litauen, enligt migrationsdepartementet.

Av de asylsökningar som behandlats har ett hundratal beviljats asyl.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!