Det har skett en kraftig minskning av antalet migranter som försöker korsa gränsen från Belarus till Litauen sedan Irak pausat alla flyg till Minsk, enligt EU-uppgifter. Trots det beslöt parlamentet i Litauen på tisdagen att ett fyra meter högt metallstängsel ska byggas längs drygt 500 kilometer av den 670 kilometer långa gränsen mot Belarus.
– Utan den här fysiska barriären är det omöjligt att skydda vår gräns, säger inrikesminister Agne Bilotaite till Reuters.
Parlamentet röstade också ja till att låta militären bevaka gränsen tillsammans med gränspolisen och avvisa människor som bedöms ha tagit sig in olagligt.
Soldater kallas in
Lettlands regering utlyste samtidigt krisläge längs gränserna vilket gör det möjligt att även där låta militär och polis förstärka gränsvakterna. De får befogenheter att använda "fysiska maktmedel" för att avvisa personer som försöker ta sig in i landet, enligt den baltiska nyhetsbyrån BNS.
Krisläget gäller fram till den 10 november. Parlamentet väntas godkänna åtgärden under onsdagen.
EU håller krismöte
Litauen och EU hävdar att Belarus lockar till sig migranter – de flesta från Irak – och hjälper dem att korsa gränsen till grannlandet Litauen mot betalning.
Syftet ska vara att sätta press på Litauen och EU som svar på de ekonomiska sanktionerna mot Belarus. Detta har lett till att 4 110 migranter har tagit sig in i EU-landet Litauen hittills i år – jämfört med 81 personer under hela 2020.
Irak pausade i fredags flygen till Belarus efter förhandlingar med EU, ett avbrott som tycks ha gett resultat. Under förra veckan försökte 271 personer – varav endast fyra i helgen – ta sig in i Litauen jämfört med 1 106 veckan innan, uppger en EU-talesperson.
EU har bland annat skickat gränsvakter, fordon och värmekameror för att stötta den litauiska gränsbevakningen. Inrikesministrar från EU-länderna ska i nästa vecka hålla krissamtal om situationen.