Polen bygger stängsel mot Belarus

Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak meddelar att Polen ska bygga ett 2,5 meter högt stängsel längs gränsen till Belarus.

Migranter väntar i ett område vid Polens gräns till Belarus.

Migranter väntar i ett område vid Polens gräns till Belarus.

Foto: Michal Kosc/AP/TT

Litauen/Belarus2021-08-23 17:54

Beskedet gavs via sociala medier. Tidigare har Litauen meddelat att en barriär byggs vid gränsen mot Belarus. Anledningen är att förhindra att flyktingar och migranter tar sig över gränsen som skiljer Belarus från angränsande EU-länder.

De senaste månaderna har tusentals migranter – de flesta från Mellanöstern – korsat EU:s gränser illegalt. EU hävdar att regimen i Belarus understödjer migrationen som en hämnd på att EU har infört sanktioner mot Belarus.

Estland, Lettland, Litauen och Polen uppmanar också FN att vidta åtgärder. De fyra ländernas premiärministrar säger i ett gemensamt uttalande på måndag att inflödet av migranter har varit "planerat och systematiskt organiserat" av Aleksandr Lukasjenkos regim".

"Det är dags att FN och FN:s säkerhetsråd tar upp problemet. Vi kräver att FN:s flyktingkommissariat vidtar aktiva åtgärder för att underlätta situationen," står det bland annat i uttalandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!