Boris Johnson om inredningsskandalen: Nonsens

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att det inte finns "någon sanning" bakom anklagelserna om att han ska ha använt Konservativa partiets medel för att renovera sin våning på Downing Street. Under en utfrågning i parlamentet på onsdagen vägrade Johnson specificera vart pengarna ursprungligen kommer från.

Boris Johnson avfärdar anklagelserna om att han ska ha finansierat renoveringen av sin bostad med Torypartiets medel. Arkivbild.

Boris Johnson avfärdar anklagelserna om att han ska ha finansierat renoveringen av sin bostad med Torypartiets medel. Arkivbild.

Foto: Paul Ellis/AP/TT

Livsstil & fritid2021-04-29 20:02

Ombyggnationen leddes av Johnsons sambo Carrie Symonds och rapporteras ha kostat 200 000 pund (2, 3 miljoner kronor). Valkommissionen har inlett en formell utredning eftersom det cirkulerar uppgifter om att minst 58 000 pund (678 000 kronor) kommer från donationer till Torypartiet. Enligt kommissionen finns det " rimliga skäl " att tro att allt inte gått rätt till.

– Det är en bunt nonsens. Det finns ingenting att se här, säger Johnson till reportrar.

Regeringen har sagt att Johnson betalat ur egen ficka. Men misstankar dröjer kvar om att han gjorde det i ett senare skede, efter att först ha lånat pengar via Konservativa partiet. Om en del av medlen kommer från donationer kan premiärministern ha låtit sig påverkas av donatorerna, menar kritikerna.

Än så länge har Johnson inte förnekat att han tagit emot de 58 000 punden, som påstås härstamma från donatorn Lord David Brownlow, den 521 rikaste personen i Storbritannien.

Läckt e-post

I e-postmeddelanden som läckt från oktober förra året bekräftar Brownlow att han betalat summan 58 000 pund, just för att "täcka de kostnader som partiet haft för den framtida Downing Street-stiftelsen".

Stiftelsen, som ännu inte startats officiellt, är ett av premiärministerns påfund och anses allmänt ha inspirerats av Vita huset i Washington DC, där en liknande stiftelse finns för att rusta upp och bevara presidentens bostad och kontor.

Skandalen kallas för "tapetskandalen" eller "cash for curtains" (kontanter mot gardiner) i brittisk press. Det har inte varit någon hemlighet att Boris Johnson och hans fästmö Carrie Symonds varit i färd med att renovera just nummer 11, som ligger bredvid den berömda nummer 10, som av tradition varit brittiska premiärministrars bostad.

Våningen på nummer 11 är dock mycket större och anses mer passande för en familj. Carrie Symonds och Boris Johnsons första gemensamma barn, sonen Wilfred, föddes faktiskt för på dagen ett år sedan, den 29 april 2020.

Boris Johnsons före detta chefsrådgivare Dominic Cummings skrev i ett blogginlägg förra veckan att han varnat Johnson mot att använda partiets pengar för att "i hemlighet finansiera" renoveringen och att premiärministern gjort det på ett "oetiskt, korkat och möjligtvis olagligt" sätt.

Det är första gången Cummings uttalar sig offentligt sedan han gjorde sorti från Downing Street i fjol, då han ska ha hamnat i konflikt med just Johnsons fästmö.

Två undersökningar

När kommissionens utredning är färdig har den mandat att kräva att Boris Johnson betalar tillbaka medlen – eller att vidarebefordra materialet från utredningen till polisen för ett eventuellt åtal.

Förutom den officiella valkommissionens undersökning finns även två interna undersökningar, en ledd av kabinettssekreteraren Simon Case och den andra, av Lord Christopher Geidt, ledamot av det brittiska överhuset.

"Tapetskandalen" är ämne för debatt i Storbritannien, där Johnsons politiska motståndare nu ser sin chans att utmåla premiärministern som en "sjaskig" och lögnaktig ledare.

Under en hetsig diskussion i brittiska underhuset påpekade Labourledamoten Keir Starmer att ministrar som medvetet vilseleder parlamentet förväntas avgå.

Utredningen som leds av Christopher Geidt väntas innehålla ekonomiska detaljer kring renoveringen av Downing Street 11. Boris Johnson och Carrie Symonds har fått massiv kritik efter att de kallat inredningen i våningen, som valts ut av Theresa May, "en John Lewis-möblerad mardröm".

John Lewis är ett möbelföretag med medelklassen som primär målgrupp och Johnsons uttalande får honom därmed att framstå som "posh" (snobbig), något som kan göra honom impopulär bland en stor del av väljarkåren.

Rättad: I en tidigare version angavs fel sammanhang för Johnsons uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!