"Bubblor" lättar upp européernas resor

Spanien har nu börjat införa två veckors karantän för resenärer från utlandet. Åtgärden är inte populär i Frankrike. En rad europeiska länder lättar på olika sätt upp reglerna för gränspassager. En trend är lokala "resebubblor".

Madrids flygplats Adolfo Suárez Madrid-Barajas är en av de möjliga inresepunkterna till Spanien. Men inte för alla, ett strikt regelverk styr vilka som är välkomna. Arkivbild.

Madrids flygplats Adolfo Suárez Madrid-Barajas är en av de möjliga inresepunkterna till Spanien. Men inte för alla, ett strikt regelverk styr vilka som är välkomna. Arkivbild.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Livsstil & fritid2020-05-15 18:30

Under karantäntiden i Spanien får utländska besökare bara gå ut för att handla mat, besöka sjukvårdsinrättningar eller vid andra särskilda skäl.

Myndigheterna har dessutom förlängt restriktionerna för icke nödvändiga inresor till den 15 juni och begränsat möjligheten till fem flygplatser och åtta hamnar.

Åtgärden varar längre än det nationella nödläget som gäller till den 24 maj, men premiärminister Pedro Sánchez kommer att be parlamentet om en förlängning till den 29 juni.

Reserestriktionerna försenar återhämtningen för landets turistindustri, som drabbats hårt av nedstängningen. Turismen står för omkring 12 procent av Spaniens bruttonationalprodukt (BNP).

Bostad räcker inte

Roselie Gallego anlände till Madrid på fredagen från Kuba. På flygplatsen testades hon för feber och fick en lista med instruktioner som hon måste följa.

– Vi kan inte lämna våra hem på 14 dagar, utom för att gå till läkaren eller mataffären, och vi måste hålla säkerhetsavståndet och alltid bära munskydd när vi går ut, säger hon.

Reserestriktionerna innebär att myndigheterna bara släpper in spanska medborgare, varaktigt boende i Spanien och invånare i Schengenområdet på väg hem. Undantag görs för vissa grupper, till exempel vårdpersonal och diplomater.

Andra riskerar att stoppas vid gränsen. Att äga en bostad i Spanien är inte detsamma som att betraktas som varaktigt boende i landet, skriver tidningen El País om restriktionerna.

Fransk "gentjänst"

Spanien har sakta börjar lätta på de strikta restriktioner som gällt sedan i mitten av mars. Fredagens dödstal var 138, jämfört med över 200 föregående dygn. Regeringen anser att den hårda nedstängningen av landet bidragit till att hålla smittspridningen i styr.

Regeln med två veckors karantän för ankommande utlänningar har inte tagits emot väl i grannlandet i norr. De franska myndigheterna utlovar "gentjänsten" att införa karantän för resande från Spanien.

Men Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska tonar ner eventuella spänningar med Frankrike.

– Det är inget konstigt, detta är åtgärder vidtagna inom EU:s ramverk, sade han till radiokanalen Cadena Ser på fredagen.

Avblåser epidemin

Tyskland är överens med Frankrike, Österrike och Schweiz om lättnader i gränskontrollerna från och med helgen. Gränskontrollerna mot Luxemburg tas bort helt.

Tyskland kommer också att lätta på karantänreglerna för resenärer från EU, Schengenområdet och Storbritannien. Karantän rekommenderas bara för resande från länder med stor smittspridning, uppgav en talesperson för inrikesdepartementet på fredagen. Obligatorisk karantän i två veckor gäller fortfarande för alla andra länder.

Österrike meddelar att gränserna till Tyskland, Schweiz och Liechtenstein öppnas helt den 15 juni. Lättnader har redan inletts.

Slovenien öppnade sina gränser på fredagen.

– I dag har Slovenien den bästa epidemiska situationen i Europa, vilket gör det möjligt för oss att avblåsa den allmänna epidemin, säger premiärminister Janez Jansa.

Landet – som gränsar till Italien, Österrike, Kroatien och Ungern – har registrerat 1 465 smittade och 103 döda av coronavirus.

Nordiskt bubbel?

Även Estland, Lettland och Litauen öppnar sina gränser mot varandra och blir en annan av EU:s "resebubblor". Medan invånare i de baltiska staterna får resa fritt i regionen, måste alla som kommer utifrån isolera sig i 14 dagar.

Frågan är om det kommer att bubbla om Danmark, Norge och Sverige. Flera danska partier vill öppna gränserna för tyskar och norrmän – men inte för svenskar på grund av mer smittspridning här.

– Om det inte är hälsomässigt försvarligt att öppna gränsen till Sverige så kan svenskarna stanna där de är, och så kan tyskarna komma upp, säger Jakob Ellemann-Jensen, partiledare i Venstre, det största oppositionspartiet, till DR.

Senast den 1 juni meddelar den danska regeringen hur det blir med gränserna i sommar för utländska besökare. Linjen har hittills varit att gränserna till Sverige, Tyskland och Norge ska öppnas samtidigt.

Fakta: Öppna spanska flygplatser och hamnar

Det spanska transportdepartementet har meddelat att reserestriktionerna inte ska omfatta flygplatserna Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Málaga-Costa del Sol, Gran Canaria och Palma de Mallorca.

Detsamma gäller åtta hamnar: Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Málaga, Palma de Mallorca, Tenerife, Valencia och Vigo.

Källa: EFE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!