Italiens turism riskerar bli ännu ett offer

Turisterna har uteblivit trots att Italien öppnade sina gränser för EU-resenärer redan den 3 juni. Inställda flygavgångar och rädsla för corona är två av skälen. –Jag skulle vilja att de visste hur allvarligt vi tar på säkerheten, säger lägenhetsuthyraren Mariateresa Mazza de' Piccioli.

Folktomt på torget framför Milanos katedral trots att Italien öppnade sina gränser för turister redan den 3 juni.

Folktomt på torget framför Milanos katedral trots att Italien öppnade sina gränser för turister redan den 3 juni.

Foto: ADAM IHSE / TT

Livsstil & fritid2020-06-18 06:05

Piazza Duomo, torget framför Milanos tårtlika katedral, är fullt av duvor men tomt på folk.

Längs med de närbelägna shoppinggatorna och den kända gallerian Vittorio Emanuele II hörs inga andra språk än italienska. Souvenirbutikerna är stängda och guiderna har tagit ledigt.

En av de sysslolösa är Lorenzo Regiroli, turistguide sedan sex år tillbaka.

– Jag tror inte att jag har sett en enda utländsk turist sedan innan nedstängningen, säger han och blickar ut över det breda och nästintill folktomma torget.

Trots att Italien sedan den 3 juni åter välkomnar turister från andra EU-länder så har resenärerna uteblivit. Det kan bero på att flera länder, däribland Sverige, fortfarande avråder från icke nödvändiga resor till utlandet. Men det hoppas Lorenzo Regiroli snart ska ändras.

– Turismen är väldigt viktig för hela Italien och självklart även för oss i Milano. Och det finns ju många goda skäl att komma hit; konsten, maten och vår rika historia, säger Regiroli som i likhet med många italienare känner stor "orgoglio", stolthet, över sitt hemland.

Italienska turister ersätter

Trots att det dröjer innan de internationella turisterna återvänder så finns det andra grupper med turister som redan har börjat komma i en allt stridare ström – de inhemska.

Sedan utegångsförbudet hävdes i Milano i början av maj har Lorenzo Regiroli fått flera förfrågningar från Milanobor som vill ha en guidad tur i sin egen stad, i brist på andra resmål att åka till.

– De milanesiska turisterna är mer intresserade av stadens äldre historia än vad de internationella besökarna var, har jag märkt.

– Jag planerar faktiskt att börja med en historievandring på temat "pesten" i Milano, för jag tror att pandemier kan ligga i tiden, säger han halvt på skämt, halvt på allvar.

Även bland de italienska turisterna gäller dock strikta regler för att minska risken för smittspridning. Guidade grupper får max vara tio personer, alla måste bära munskydd och ha tillgång till handsprit under hela turen.

Inte bara Milano

De turister som besöker Milano åker inte sällan även till närbelägna Bergamo. Staden är känd för bland annat sin gamla stadskärna som, trots att den klänger sig fast på en toppig kulle, inte är helt olik Gamla stan i Stockholm. Smala kullerstensgränder kantas av glass- och nyckelringsförsäljare.

Men Bergamo har under våren fått en helt annan klang för många turister – med sina 6 000 döda av 150 000 invånare är det i nuläget staden med högst dödlighet i covid-19 i hela Europa.

Vid gamla stans utkant plockar Mariateresa Mazza de' Piccioli ett knippe basilika. Hon och hennes man Guido hyr ut lägenheter till turister i vanliga fall – lägenheter som nu står tomma.

– Jag klandrar inte turisterna. Bilderna på vår kyrka som var full med likkistor kablades ju ut över hela världen, alla såg dem. Klart man blir rädd.

– Men jag skulle vilja att de visste hur allvarligt vi tar på säkerheten. Bergamo är en säker plats nu, säkrare än många faktiskt, säger Mazza de' Piccioli som själv förlorat fler vänner än hon kan räkna under pandemin.

Livet fortsätter

På restaurangen Da Mimmo ett stenkast därifrån planeras det för fest.

Den här dagen får restaurangen sin första internationella bokning: den 13 juli kommer det ett sällkap från Schweiz och de ska välkomnas med pompa och ståt.

Sakta, sakta börjar livet återgå till det normala.

– Trots allt – är inte livet en enda stor risk? Att älska, att arbeta, att korsa gatan – allt görs med insatser och en vetskap om att det kan gå snett. Men ändå så lever man, och det kan man inte göra i ständig skräck, säger Mariateresa Mazza de' Piccioli.

På Milanos konstmuseum Brera återfinns bara italienska besökare, och även de måste följa strikta regler för att minska risken för smittspridning.
På Milanos konstmuseum Brera återfinns bara italienska besökare, och även de måste följa strikta regler för att minska risken för smittspridning.
Fakta: Corona-krisen i Italien

I Italien drabbades regionen Lombardiet, där Milano och Bergamo ligger, tidigast och hårdast av coronapandemin.

Regeringen införde det som kallats för "röd zon" i Codogno den 21 februari, ett dygn efter det att läkare bekräftat att en patient var smittad. Lombardiet och områden däromkring stängdes ned den 8 mars och en nationell nedstängning för Italiens 60 miljoner invånare följde två dagar senare.

Butiker och restauranger stängdes, med undantag för livsmedelsaffärer och apotek. Skolor och universitet höll stängt, likaså biografer, teatrar och gym. Offentliga sammankomster förbjöds och sportevenemang ställdes in.

Efter två månader av nedstängning började landet i början av maj att lätta på restriktionerna för att få i gång ekonomin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!