Östafrika tar spjärn inför ny gräshoppsplåga

En svärm med gräshoppor kan under en dag förbruka samma mängd mat som 35 000 människor. Nu räknar hårt drabbade Östafrika ned dagarna till rond tre.

En flicka springer genom ett fält invaderat av gräshoppor i centrala Kenya i januari 2020.

En flicka springer genom ett fält invaderat av gräshoppor i centrala Kenya i januari 2020.

Foto: Ben Curtis/AP/TT

Livsstil & fritid2020-06-19 12:00

Den första invasionen, som drabbade regionen i slutet av 2019, ledde till matbrist för 20 miljoner människor.

Hundratals miljoner ökengräshoppor har därefter i omgångar svept in över delar av Östafrika, vilket enligt FN beror på ett ovanligt gynnsamt väder för insekterna. De stora svärmarna – som kan vara upp till sex mil långa – har förvärrat en redan svår situation i en region där miljoner människor redan lider av matbrist, torka och översvämningar.

Värsta på 70 år

Nu väntas en tredje våg. Miljarder av gräshoppor är redo att kläckas, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) som rekommenderar att Sudan, Etiopien och Sydsudan bibehåller högsta beredskapsnivå.

Svärmarna beskrivs som de värsta på många, många år. I Kenya är utbrottet det svåraste på över 70 år.

– Det som vi har planterat är förstört, det är mat som människor här är beroende av. De har ingenting att äta och ingenstans att ta vägen, sade Dulo Hama Balagha i den kenyanska kustregionen Tana River till TT i februari.

I området där han bor har odlingar med mangoträd, bönor, tomater och lök slukats av gräshopporna.

Corona förvärrar

Hittills har gräshopporna förstört över en miljon hektar betesmark och hundratusentals hektar med grödor i framför allt Etiopien, Somalia och Kenya. Men siffrorna tros trots sin omfattning vara i underkant, då coronapandemins parallella framfart har försvårat kartläggningarna.

Virusutbrottet har också komplicerat försöken att stoppa svärmarna. Flygrestriktioner har lagt hinder i vägen för importen av bekämpningsmedel.

– Om vi misslyckas i de regionala insatserna på grund av brist på pesticider, så riskerar vi att få ytterligare fyra miljoner människor som har svårt att ge mat till sina familjer, sade Cyril Ferrand hos FAO i Östafrika enligt Reuters i april.

Enligt FAO kan även nordöstra Uganda och Tchad komma att drabbas av den nya invasionen. Även i Jemen och Oman har befolkningen plågats av stora gräshoppssvärmar.

Fakta: Ökengräshoppan

Ökengräshoppan tillhör gruppen vandringsgräshoppor och förekommer i Nordafrika, på Arabiska halvön och i Indien.

Den ses som en allvarlig skadegörare och äter nästan alla sorts växter.

En svärm som upptar en yta på en kvadratkilometer kan äta lika mycket mat under en dag som 35 000 människor.

Källor: NE, FAO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!