Översvämningsdrabbad: Vi blev helt avskurna

Vattnet börjar rinna undan efter översvämningarna i New South Wales i Australien. Nu börjar det mödosamma arbetet med att bygga upp allt som har förstörts av vattenmassorna.
–Vi bor i en husvagn medan vi röjer ut allt i vårt hem, säger Ethan Dillon i Taree.

Trädgården blev en sjö när Manningfloden svämmade över i helgen.

Trädgården blev en sjö när Manningfloden svämmade över i helgen.

Foto: Privat/TT

Livsstil & fritid2021-03-26 05:45

För tio månader sedan stod huset som Ethan Dillon hyr i Glenthorne, söder om floden Manning vid staden Taree, äntligen färdigt efter en omfattande renovering. Nu kunde han och hans fru Tamara till slut flytta in och börja planera för framtiden.

Men när regnet fick Manning att svämma över sina bräddar i helgen fick de planerna snabbt ändras.

– Vi väntar barn om tre månader. Och innan dess måste vi ersätta utrusning värd flera tusen dollar, renovera huset igen och göra om hela golvet, säger Ethan Dillon.

Vattnet steg snabbt

Taree ligger några timmar norr om Sydney i den östra delstaten New South Wales. Få av de boende som inte upplevde översvämningarna 1978 kunde tro att vattnet skulle kunna stiga så fort och så högt.

– Jag kom hem på fredagseftermiddagen, och då nådde vattnet vår uppfart. Och när jag vaknade på morgonen var det vid vår tröskel. Under natten hade vattnet stigit två meter, berättar Ethan Dillon.

Paret försökte så gott de kunde att lyfta upp saker på bord och på sängen för att skydda dem. En timme senare nådde vattnet några decimeter in i bostaden.

De var strandsatta på egendomen under tiden som den var täckt av vatten, men som tur var hade hyresvärden en husvagn ståendes på gården där de kunde sova. Nu arbetar de med att riva upp det förstörda golvet.

– Vi har kunnat åka till stan nu för första gången på fem dagar. Vi var tvungna att ta in en grävskopa för att kunna ta oss ut från gården. Vi bor precis vid bron in till staden, men den har tagit stryk och är stängd, så det tog oss 45 minuter att åka runt, säger Ethan Dillon.

Blev helt avskurna

Han konstaterar att om varningarna hade kommit tidigare hade de kunnat skydda mer av egendomen.

– Ingen hade väntat sig att vattnet skulle nå så högt så fort. Alla pratar om att varningarna kom för sent. Vi i Glenthorne fick ingen evakueringsorder heller, utan blev helt avskurna. Hade vi behövt ta oss ut hade de varit tvungna att hämta oss med helikopter, säger han.

Det som sticker ut med årets översvämningar är framför allt omfattningen. Hela delstatens kust fick minst 200 millimeter regn förra veckan, stora delar mer än 400 millimeter. 33 floder har haft översvämningsvarningar.

– Vi har sett exceptionellt höga vattennivåer i floderna, kraftiga flöden och mycket farligt bråte i de här flodvattnen, säger Victoria Dudd vid vädermyndigheten BOM till ABC News.

Vill bo kvar

Trots översvämningarna så vill paret Dillon bo kvar, och Ethan Dillon tänker att risken att något liknande händer de kommande åren är låg.

– Det här är en typ av naturkatastrof som kan inträffa och tyvärr hände det oss. Men nu borde det inte hända något på 50 år. Men det är väl något som vi får ta i beaktande när vi om några år bygger eller köper något eget, säger han.

Det mesta av vattnet har nu sjunkit undan och solen har till och med kikat fram. Många av de tiotusentals som evakuerades har kunnat återvända till sina hem, och uppröjnings- och reparationsarbeten börjar ta fart. Men det dröjer lång tid innan det blir någon form av normaltillstånd för paret Dillon och andra drabbade.

– Det är en tid då vi verkligen får kämpa med jobb och att göra i ordning allt för vår förstfödda. Men som australier så tar vi tag i det, ser till att få det gjort och går vidare, säger Ethan Dillon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!