Regeringen förlorar majoritet i Luxemburg

Koalitionsregeringen i Luxemburg som leds av Xavier Bettel förlorade majoriteten i storhertigdömets parlamentsval. Det innebär att kristdemokratiska CSV, med partiledaren och tillika förre försvars- och finansministern Luc Frieden, nu bereds möjligheten att försöka finna ett nytt regeringsalternativ.

Luc Frieden. Arkivbild.

Luc Frieden. Arkivbild.

Foto: Mindaugas Kulbis

Luxemburg2023-10-09 03:05

CSV blev med 29 procent – en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med valet 2018 – det enskilt största partiet, enligt valresultatet som publicerades på söndagskvällen.

Och denna gång står inte Bettels koalition bestående av hans liberala Demokratiska partiet (DP), De gröna och socialdemokratiska LSAP, i vägen. De tre partierna tappar nämligen två platser och får därmed 29 av parlamentets totalt 60 platser.

– Luxemburgs befolkning har talat. Vi har fått ett tydligt mandat för att leda nästa regering. Den blå-röd-gröna majoriteten existerar inte längre, sade Frieden kort efter att valresultatet stod klart.

Ett av hans alternativ när regeringsförhandlingarna inleds på måndagen är att försöka bilda koalition tillsammans med avgående Bettel, vars DP ökade något och fick 14 platser. En annan möjlighet är att vända sig till Socialdemokraterna som landade på 11 stolar i parlamentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!