Barn döda efter flykt från förvar

Över 500 rohingyer flydde från ett migrationsförvar i Malaysia under natten till onsdag. Sex personer dödades under flykten.

Frihetsberövade rohingyer efter flykten.

Frihetsberövade rohingyer efter flykten.

Foto: Malaysiska polisen /AP/TT

Malaysia2022-04-20 11:05

Det var vid klockan 04.30 lokal tid som ett upplopp startade i ett förvar i norra Malaysia. De 23 vakter som jobbade där kunde inte kontrollera situationen och enligt landets migrationsmyndighet flydde 528 rohingyer efter att ha brutit upp en skyddsdörr.

Statens polischef säger att sex personer dödats när de försökte ta sig över en motorväg i samband med flykten. Två av dem var barn, en pojke och en flicka. Två män och två kvinnor dödades också.

Flera av de som flydde frihetsberövades snabbt, men 176 personer eftersöks fortfarande. Orsaken till upploppet och flykten ska utredas, säger polisen.

Malaysia har en övervägande muslimsk befolkning och är ett vanligt mål för personer från den muslimska minoritetsgruppen rohingyer som flyr förföljelse i det buddhistiska Myanmar eller från flyktingläger i Bangladesh. Det finns 180 000 flyktingar i landet. 100 000 av dem är rohingyer och andra myanmariska minoritetsgrupper. Siffran kan vara ännu högre då många båtflyktingar inte registreras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!