Han pekar bland annat på att Malis regim valt Ryssland som strategisk partner och nu samverkar med den så kallade Wagnergruppen bestående av ryska legosoldater.
Hultqvist uppger att Frankrike och dess allierade fattat beslutet om tillbakadragandet gemensamt och att det ska ske så fort som möjligt under ordnade former.
Frankrike inledde 2013 Operation Barkhane för att stävja ett jihadistiskt uppror som pågått i den norra delen av Mali. Operationen stöds av en internationell snabbinsatsstyrka med namnet Task Force Takuba, där Sverige deltar.
– Detta innebär att Takuba kommer att avslutas, säger Hultqvist.
"Flertal obstruktioner"
I ett gemensamt uttalande från Frankrike och landets afrikanska och europeiska allierade uppges att koalitionens beslut att lämna Mali beror på "ett flertal obstruktioner" från landets styrande regim.
Det svenska bidraget till Task Force Takuba består av cirka 150 soldater. Riksdagen har redan beslutat att styrkan ska börja avvecklas i slutet av februari.
Sverige deltar även med omkring 220 soldater i FN:s Minusmastyrka. Riksdagen har beslutat att man ska påbörja avvecklingen av den insatsen under 2023 med avslut sommaren 2024.
Det pågår dock diskussioner mellan regeringen och oppositionen om att ta hem styrkan snabbare, och regeringen har utlovat besked till 1 mars.
FN-styrka påverkas?
Det franska beskedet kan komma att påverka tidtabellen för tillbakadragandet. Samtidigt konstaterar försvarsministern att han ser ett stort behov av att fortsätta kampen mot terrorismen i området.
– Där har det förts diskussioner om att omgruppera till ett annat land i närområdet.
Frankrikes president Emmanuel Macron varnar för att al-Qaida och IS prioriterar länderna kring Guineabukten för sin expansion, och koalitionen uppger att dess övriga insatser i Sahelregionen fortsätter.
TT: Kan det bli aktuell för Sverige att delta i en styrka i Niger till exempel?
– Vi får återkomma till den här frågan när nu den här första delen är utklarad. Men vi har inte stängt den dörren, säger Hultqvist.
Utöver Task Force Takuba och Minusma deltar Sverige även med ett mindre antal personer i en militär utbildningsinsats i Mali i EU:s regi.
Val inställda
Ifrågasättandet av de internationella militära insatserna i Mali tog fart efter en militärkupp i Mali under 2020. Den nya regimen tog ett nytt och hårdare grepp om makten genom ytterligare en kupp under sommaren 2021. Demokratiska val har skjutits på framtiden.
På torsdagen mötte företrädare för den maliska regimen europeiska ambassadörer i huvudstaden Bamako. Utrikesminister Abdoulaye Diop föreslog då en fortsättning på Task Force Takuba genom bilaterala avtal mellan Mali och europeiska stater.
Abdoulaye Diop ska även ha välkomnat alla samarbetspartners villiga att arbeta tillsammans med regimen för att återställa säkerheten i landet.