Grannarna straffar Malis junta

Militärstyret i Mali anses skjuta demokrati alltför långt framför sig och bestraffas ännu hårdare av grannländerna.

Malis juntaledare Assimi Goïta vill behålla makten i fem år till. Arkivbild.

Malis juntaledare Assimi Goïta vill behålla makten i fem år till. Arkivbild.

Foto: TT

Mali2022-01-09 07:05

Ledare inom det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas träffades i Ghana på söndagen och beslutade att införa nya sanktioner, som stänger gränserna till Mali samt stoppar bistånd och stora delar av handeln med landet.

Därtill har beredskapen för ländernas gemensamma militärstyrka höjts, för att den ska vara "redo för alla eventualiteter".

Militärjuntan som styr Mali hade tidigare lovat Ecowas att hålla demokratiska val i februari, men meddelade häromdagen att den har för avsikt att sitta kvar vid makten i ytterligare fyra år under vad man kallar en övergångsperiod.

Juntan och dess ledare Assimi Goïta har skyllt på de alltjämt pågående oroligheterna i landet, där stora landområden är utom statens kontroll. Enligt deras tidsplan ska nästa allmänna val kunna hållas 2025, följt av ett presidentval 2026, varpå landet kan övergå till civilt styre igen.

Det är fullständigt oacceptabelt, anser Ecowas-länderna, som beskriver det som att militären håller det maliska folket som gisslan.

Juntan tog makten med våld för ett och ett halvt år sedan. När en civil övergångsregering hade bildats skedde ännu en kupp, med resultatet att Assimi Goïta tog plats som president.

Ecowas (Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap) består av 14 länder, exklusive Mali som uteslöts efter maktövertagandet. Landet har också sparkats ut ur Afrikanska unionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!