Ambassadören Joël Meyer har fått veta att han behöver lämna Mali inom 72 timmar, meddelar den maliska militärjuntan via statlig tv.
Frankrikes utrikesdepartement förklarar i ett kortfattat uttalande att det har noterat tillkännagivandet och uttrycker "solidaritet med dess europeiska partner" i den militära insatsen i Mali.
Linde: Beklagar beslutet
Sverige är ett av flera länder som har militär i landet. Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att hon "djupt beklagar den maliska militärledningens beslut att förklara Frankrikes ambassadör i Mali persona non grata" och att Sverige står i solidaritet med Frankrike.
"Sverige följer situationen nära. Vi för en dialog med Frankrike och övriga internationella partners om potentiella konsekvenser för det internationella samfundets engagemang i Mali, inklusive våra egna militära bidrag", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.
Ansträngd relation
Den tidigare kolonialmakten Frankrike har sedan flera år tillbaka en militär närvaro i Mali, i syfte att hjälpa de maliska myndigheterna i kampen mot jihadistiska rebeller. Sedan den maliska militären tagit all makt genom två militärkupper har relationen blivit alltmer ansträngd.
Till följd av maktövertagandet har Mali också stängts av från Afrikanska unionen och det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas.
Soldater från den ljusskygga ryska militärorganisationen Wagner har anlitats för att strida på juntans sida. Sverige är ett av flera länder som ser över sin militära närvaro i landet.