Minusma lämnar Mali – Ryssland upprepar stöd

FN:s tio år långa fredsbevarande uppdrag Minusma i Mali avslutas – till glädje för Ryssland vars relation till landet fördjupats under de senaste åren.

FN:s fredsbevarande uppdrag Minusma i Mali avvecklas. Arkivbild.

FN:s fredsbevarande uppdrag Minusma i Mali avvecklas. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT/AP

Mali2023-06-30 17:30

Det var på fredagen som FN:s säkerhetsråd enhälligt röstade för en resolution som säger att avvecklingen av uppdraget ska påbörjas omedelbart.

Omröstningen i säkerhetsrådet kommer två veckor efter att Malis utrikesminister Abdoulaye Diop uppmanat FN att omedelbart avsluta insatser i landet och kalla hem de soldater som ingår i de fredsbevarande insatserna.

Landets militärjunta, som står den ryska Wagnergruppen nära, sade då att FN:s insatser har misslyckats med att skapa säkerhet i landet, och att de "nu har blivit en del av problemet".

– Vi beklagar djupt övergångsregeringens beslut att överge Minusma och den skada detta kommer att medföra för det maliska folket, sade USA:s toppdiplomat Jeffrey DeLaurentis inför säkerhetsrådet.

Försämrade relationer

FN:s fredsinsatser i Mali startade 2013 för att förhindra ett jihadistiskt maktövertagande i landet. Men Malis relation till FN har försämrats kraftigt sedan 2020 då en militärjunta tog över makten via en kupp. Efter det har Mali vänt sig allt mer mot Ryssland och de ryska Wagnerstyrkorna har anlitats av regimen för att bekämpa islamistisk extremism.

Enligt Malis utrikesdepartement var Ryssland inte sena med att höra av sig.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förnyade då "sitt lands outtröttliga stöd till Mali på det militärtekniska området såväl som för humanitärt och ekonomiskt bistånd", skrev departementet kort efter säkerhetsrådets omröstning.

Samtidigt ska Lavrov ha gratulerat Mali för att man tidigare i juni röstade för en ny konstitution.

Kostsamt uppdrag

FN har tidigare kritiserat militärjuntan för brutala insatser, inte minst i Moura våren 2022 då över 300 civila tros ha dödats av Malis militär och legoknektar från Wagner.

Flera länder, däribland främst Frankrike och Sverige, har tidigare dragit tillbaka sina fredsbevarande styrkor från Mali på grund av militärjuntans agerande.

Minusma har kostat FN 1,2 miljarder dollar per år och räknas som FN:s mest kostsamma uppdrag.

Fakta: Mali

Mali var en relativt stabil demokrati från 1992 fram till statskuppen 2012. Efter kuppen har landet plågats av konflikter med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

Sedan 2013, och fram till nyligen, har bland annat franska trupper varit stationerade i Mali. Även FN har en styrka i landet där bland annat Sverige ingått.

Under senare år har de antifranska stämningarna i landet ökat, till stor del på grund av att de inte lyckats besegra upprorsmakarna och skapa lugn. 2020 utfördes en kupp mot presidenten och 2021 ytterligare en kupp.

Ungefär samtidigt vände sig Mali till Ryssland. Wagnerstyrkor skickades till landet för att strida på regimens sida. De franska styrkorna lämnade landet 2022.

Flera andra länder, däribland Tyskland, Storbritannien och Sverige, har dragit sig ur FN:s insats.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!