Norska soldater ansluter till svensk Malistyrka

Norge bidrar med ett mindre antal soldater till specialförbandsstyrkan Takuba i Mali, där de kommer att delta i den svenska snabbinsatsstyrkan.

Sverige har en snabbinsatsstyrka på omkring 150 personer i Mali. Bilden är från Sveriges deltagande i FN-insatsen Minusma 2015. Arkivbild.

Sverige har en snabbinsatsstyrka på omkring 150 personer i Mali. Bilden är från Sveriges deltagande i FN-insatsen Minusma 2015. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Mali2021-07-14 01:32

Det norska tillskottet ska ingå i den svenska styrkan och planen är att vara på plats under hösten. Norge skickar också med två stabsofficerare till styrkans högkvarter.

– Bidraget kommer – även om det är litet – att ge oss bättre situationsförståelse i det här området. Det kommer också att stärka försvarssamarbetet med Sverige, säger Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Takuba är en del av den franskledda Opération Barkhane i den afrikanska Sahelregionen, med syfte att bekämpa islamistiska extremistgrupper. Sverige bidrar med en snabbinsatsstyrka på 150 personer som vid oförutsedda händelser kan rycka ut med Black Hawk-helikopter.

Förra året sade Norge nej till Frankrikes förfrågan om att bidra med personal till Takubastyrkan till följd av motstånd i stortinget.

– Den här insatsen är central för att förhindra att militanta islamistgrupper ska få ytterligare fotfäste i Sahel. Takubas uppgift är att bygga upp partnerstyrkornas kompetens och kapacitet att hantera de ökade säkerhetsutmaningarna, speciellt från Isil i Sahara, säger Bakke-Jensen, och använder en annan av förkortningarna för terrorgruppen IS.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på tisdagen att Opération Barkhane, med omkring 5 100 soldater, kommer att avslutas under första kvartalet nästa år. Men Macron säger att landet inte helt kommer att dra sig tillbaka från regionen.

Fakta: Konflikter i Mali

Efter bland annat förvärrat jihadistiskt våld och en statskupp 2013 har flera internationella militärinsatser byggts upp i landet.

Opération Barkhane leds av Frankrike, och har som huvudsyfte att bekämpa extremislamister i Sahel. Barkhane har nu byggts ut med Task Force Takuba, som ska innehålla specialförband från bland annat Sverige.

Liksom i flera andra västafrikanska länder bygger motsättningarna i Mali mycket på kulturella och sociala skillnader mellan folkgrupper i norr och söder.

Dessutom är det stora landet, cirka tre gånger Sveriges yta, mycket svårt att kontrollera säkerhetsmässigt. Även rent kriminella ligor, som inte minst ägnar sig åt smuggling, härjar i landet.

Läget förvärrades i och med Libyens diktator Muammar Gaddafis fall 2011, då vapen och stridsvana människor därifrån spreds in i flera närbelägna länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!