Socialistisk Folkeparti (SF) och Dansk Folkeparti (DF) har tidigare stått bakom beslutet att skicka 90 danska soldater till konflikthärjade Mali. På onsdagen valde de båda partierna att officiellt kräva att soldaterna ska lämna Mali.
– Omedelbart. Nu är det enda stort virrvarr, säger Søren Espersen som är DF:s talesperson i utrikesfrågor.
Den danska styrkan anlände i måndags för att delta i Task Force Takuba. I den multinationella insatsen ingår även Sverige. Men efter ankomsten meddelade Malis militärjunta att danskarna inte var välkomna och att någon formell förfrågan inte framställts.
Samtidigt pågår ett gräl mellan huvudstaden Bamako och Paris.
Den akuta anledningen är misstroende mot militärjuntan i Mali, som tog makten i en kupp i mars 2020. Den senaste tiden uppges militärledningen ha vänt sig till det ryska säkerhetsbolaget Wagner för samarbete. Europeiska länder anser att Wagner tillhandahåller legosoldater i konflikten.
Frankrike har varit ledande i det militära stödet till Mali, initialt för att stoppa islamistiska extremistgruppers militanta framfart.
Men samarbetet med Wagner är oacceptabelt, anser Frankrikes regering som överväger att avsluta det militära stödet.
Frankrikes försvarsminister Florence Parly kallar militärjuntans agerande för provocerande, och att franskt militär inte kan verka parallellt med inhyrda legosoldater.