Mali stoppar fransk humanitär hjälp

Malis junta säger att icke-statliga organisationer som finansieras eller på annat sätt stöds av den franska staten förbjuds i landet. Förbudet innefattar organisationer som sysslar med humanitär hjälp.

Malis tillfälliga premiärminister Abdoulaye Maïga. Arkivbild.

Malis tillfälliga premiärminister Abdoulaye Maïga. Arkivbild.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Mali/Frankrike2022-11-22 01:15

Malis tillfällige premiärminister Abdoulaye Maïga säger att förbudet är ett svar på att Frankrike nyligen stoppat sitt utvecklingsbistånd till Mali.

Sedan juntan tog makten i Mali i en kupp i augusti 2020 har förhållandet med Frankrike blivit allt mer ansträngt. Juntan har inte hörsammat internationella krav på en tidsplan för en återgång till ett demokratiskt styre och Frankrike anklagar regimen för samröre med den ökända ryska Wagnergruppen. Mali nekar till påståendena men medger att man får stöd från ryska militära "instruktörer".

Frankrike har sedan 2013 hjälpt Mali att bekämpa ett uppror av jihadistiskt motiverade grupper, men i juni i fjol avslutade man sina gemensamma insatser med maliska styrkor och i februari i år togs beslutet att alla franska styrkor ska lämna Mali.

Förra veckan sade en källa från det franska utrikesdepartementet att Frankrike kommer att behålla sitt humanitära bistånd samt finansiering för "organisationer från civilsamhället" i Mali.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!