Malta: Regeringen utropar valseger

Socialdemokratiska Labour med sittande premiärministern Robert Abela i spetsen utropar sig till segrare i parlamentsvalet i Malta. Partiet ser därmed ut att gå mot en tredje regeringsperiod.

Maltas premiärminister, Labourledaren Robert Abela, ser ut att få regera vidare. Arkivbild.

Maltas premiärminister, Labourledaren Robert Abela, ser ut att få regera vidare. Arkivbild.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Malta2022-03-26 21:05

Robert Abela utropade valsegern i en intervju med den maltesiska tv-kanalen TVM på söndagsförmiddagen. Oppositionsledaren Bernard Grech, partiledare för Nationalistpartiet, ringde därefter Abela och erkände sig besegrad, rapporterar Times of Malta.

– Vi är väldigt nöjda över att Malta kommer att ha en Labourregering de kommande fem åren, säger biträdande premiärministern Chris Fearne till nyhetsbyrån AFP.

Det officiella valresultatet väntas inte förrän tidigt på måndagen, men enligt Times of Malta pekar allt på en "jordskredsseger" för Labour, som styrt landet sedan 2013.

Resultatet är ingen överraskning. Inför valet har flera opinionsundersökningar pekat på en klar seger för den 44-årige juristen Abela som tog över premiärministerposten från sin företrädare Joseph Muscat 2020.

Den sittande premiärministern har under sin kampanj fokuserat på hanteringen av coronapandemin och den ekonomiska utvecklingen under partiets nio år vid makten.

Ovanligt lågt valdeltagande

Valdeltagandet beräknas stanna på 85 procent, den lägsta siffran på 60 år. I det senaste valet 2017 deltog 92 procent av de röstberättigade.

Bland orsakerna nämns en oinspirerad valkampanj, coronarestriktioner och Rysslands invasion av Ukraina.

Det uppmärksammade mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia, som sprängdes till döds i sin bil i oktober 2017, kastar också en lång skugga över regeringspartiet.

Caruana Galizia hade i en rad artiklar riktat korruptionsanklagelser mot ledande Labour-politiker, däribland dåvarande premiärministern Joseph Muscat.

En offentlig utredning kom förra året fram till att den maltesiska staten under Muscats ledning hade skapat en kultur av straffrihet.

Svag opposition

Muscat hade vid det laget redan tvingats bort från premiärministerposten till följd av folkliga protester mot vad som uppfattades som försök att skydda mäktiga vänner från att bli misstänkta för inblandning i mordet på Caruana Galizia.

Oppositionspartiet Nationalistpartiet har under valrörelsen försökt slå mynt av korruptionsanklagelserna och har varnat för att "demokratin står på spel", men partiet brottas med interna stridigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!