Kamp mot klockan för Marockos skalvoffer

Hoppet minskar för varje timme som går om att hitta överlevande efter förra veckans förödande jordbävning i Marocko. Antalet dödsoffer stiger stadigt och Röda Korset vädjar om över 100 miljoner dollar för att kunna skicka hjälp till landet.

Människor och hundar letar efter överlevande efter förra veckans svåra jordbävning i Marocko.

Människor och hundar letar efter överlevande efter förra veckans svåra jordbävning i Marocko.

Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Marocko2023-09-12 11:21

Mer än 2 900 människor, de flesta av dem i avlägsna byar i Atlasbergen, har konstaterats döda efter den kraftiga jordbävning med magnituden 6,8 som natten till i lördags inträffade söder om Marrakech i Marocko.

Antalet skadade som inrapporterats till de marockanska myndigheterna uppgick på tisdagseftermiddagen till drygt 5 500.

Pengarna som Röda Korset vädjar om – motsvarande 1,1 miljarder kronor – användas för att få fram det mest nödvändiga till det drabbade området.

– Det innebär sjukvård, mat, vatten, hygienprodukter, toaletter och tak över huvudet, säger Caroline Holt, verksamhetschef på Röda Korset och Röda Halvmånen.

Behovet är som mest desperat i avlägsna och fattiga bergsbyar, många av dem nås endast via slingrande grusvägar, där hus rasat samman i spillror och boende letar för hand efter försvunna anhöriga.

Flera länder skickar nu hjälparbetare till Marocko, bland annat har tre hundar och sex räddningsarbetare skickats från Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!