Mängder av efterskalv väntar Marocko

Efter en stor jordbävning som nu i Marocko blir det alltid efterskalv, som pågår i veckor, enligt seismolog Björn Lund vid Uppsala universitet. –Hittills har vi mätt upp 15 skalv, säger han till TT.

Det är inte över ännu. Efterskalv kan komma i veckor. Arkivbild.

Det är inte över ännu. Efterskalv kan komma i veckor. Arkivbild.

Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Marocko2023-09-09 13:32

Det största efterskalvet sedan fredagens stora jordbävning uppmättes till en magnitud av 4,9, berättar han. Nu väntar flera veckor av efterskalv. När de kommer, eller hur stora de blir, kan dock ingen förutspå.

– Man brukar säga att en tumregel för efterskalv är att det kommer ett stort, med en magnitud på 1 till 1,2 lägre än det stora skalvet, säger han.

Fredagens jordbävning var på 6,8. Det skulle kunna innebära ett stort efterskalv på kanske 5,8. Även det är ett mycket stort skalv.

Skalv förstörde staden

Björn Lund berättar om hur Marocko drabbats hårt tidigare. Jordbävningen i Agadir 1960 förstörde staden, och mellan 12 000 och 15 000 människor miste livet. Då var magnituden 5,8, som ett stort efterskalv efter den aktuella jordbävningen skulle kunna nå upp till.

Han förklarar att jordbävningar i det här området förekommer, men de brukar inte vara så kraftiga på land. De flesta sker i havet norr om Marocko. Kraften riktas ofta utåt havet, från Gibraltarsundet, berättar han.

– Det här beror på att den afrikanska plattan rör sig mot den europeiska. Det är också det som gör att det blir jordbävningar i Grekland, bland annat. Atlasbergen bildades på grund av den här rörelsen.

Svårt att förutspå

Än så länge går det inte att förutspå var en jordbävning ska komma. I alla fall inte på något användbart sätt.

– Forskningen nu går ut på att titta på förskalv var det lossnar, och hur man ska kunna utläsa av dem att en stor jordbävning är på väg.

Däremot går det att räkna ut var det finns spänningar som kan leda till en större jordbävning, förklarar han. Men när den kommer går inte att säga, det kan vara nu, om ett år eller om 15 år, förklarar han.

– Istanbul i Turkiet har varit på tapeten, efter det stora skalvet där 1999. Även söder om Tokyo. Det finns flera platser som förr har haft stora skalv, och där man tror att det kan vara på väg, säger Björn Lund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!