Värsta torkan i Marocko på 40 år

Den värsta torkan på över 40 år råder i Marocko. Risken för en allvarlig brist på dricksvatten är stor.

I den stora turiststaden Marrakesh har man sedan i december börjat utnyttja grundvattenreserverna. Arkivbild.

I den stora turiststaden Marrakesh har man sedan i december börjat utnyttja grundvattenreserverna. Arkivbild.

Foto: Terje Bendiksby/AP/TT

Marocko2022-03-23 22:15

Sedan september förra året har extremt lite regn fallit i det nordafrikanska landet och landets vattenreservoarer har fyllts på endast till elva procent jämfört med vad de brukar ett vanligt år.

– Det är ett oroande tecken, säger Abdelaziz Zerouali, chef över forskning och planering vid vattendepartementet till statliga tv-kanalen M2.

En del förebyggande åtgärder har tagits enligt Zerouali. I den stora turiststaden Marrakesh och i Oujda i öst har man sedan i december börjat utnyttja grundvattenreserverna för att säkra vattenförsörjningen. Ett stöd på motsvarande drygt tio miljarder kronor för att hantera situationen har också getts till jordbrukssektorn som utgör runt 14 procent av BNP och är den största arbetsgivaren på landsbygden.

– Vi behöver ändra vår syn på vatten, säger Zerouali under en konferens om rättigheten till vatten i Rabat.

– Klimatförändringarna är verklighet och vi måste hantera det, säger han.

Dricksvatten i Marocko

Marockaner har tillgång till endast 600 kubikmeter vatten per person och år, vilket är långt under de 2 600 kubikmeter befolkningen hade på 1960-talet.

Enligt FN:s definition råder det brist på färskt vatten när tillgången sjunker till under 1 000 kubikmeter och 500 och under anses vara "akut vattenbrist".

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!