Överfulla soptunnor och förorenade stränder rapporteras från alla möjliga håll i staden. Hongkong-borna bor mycket trångt, och liksom så kallade ungkarlslägenheter i Sverige i början av 1900-talet, har många bostäder knappt om både utrustning och plats för matlagning. Därför är folk vana vid att ta hem färdiglagad mat, och fenomenet har ökat kraftigt under covidpandemin.
– För många är den stora frågan att de dagligdags inte tar hand om sitt avfall, så de tänker inte på hur mycket som faktiskt går åt, säger Tracey Read på organisationen Plastic Free Seas.
Flyttar gravar
En hel del av de föremål som Greeners Action räknar är engångsplast i form av bestick, påsar och frigolitbehållare. Miljöorganisationer försöker få bland annat leverantörer som Deliveroo att byta till grönare varianter, men det går trögt.
Och även den plast som inte hamnar i naturen utan faktiskt samlas upp är ett akut problem. Myndigheterna har sagt att kapaciteten på de soptippar som finns kommer att slå i taket senare i år. I juni började man gräva upp gravar i en desperat plan att utvidga en av tipparna
1 per 100 000
Edwin Chau på organisationen Green Earth säger att både morot och piska, i form av exempelvis återvinning och förbud, måste bli mycket starkare.
– Hongkong har inte råd att fortsätta strunta i sin sopkris.
Staden har ungefär ett dödsfall i covid-19 per 100 000 invånare, och är därmed värre utsatt än Kina i stort, där viruset krävt ett liv per 300 000 invånare. Antalet fall sjunker stadigt, men områdets omstridde ledare Carrie Lam varnar för att sänka garden, och har aviserat att masstestning för att hålla koll på smittan inleds den 1 september.