Flera migranter drunknade i Medelhavet

Minst 29 migranter har under helgen dött i Medelhavet när de försökt ta sig från Afrika till Europa.

Räddningsfartyget Louise Michel, som bekostas av konstnären Banksy, har beslagtagits av italienska kustbevakningen. Arkivbild.

Räddningsfartyget Louise Michel, som bekostas av konstnären Banksy, har beslagtagits av italienska kustbevakningen. Arkivbild.

Foto: Santi Palacios/AP/TT

Medelhavet2023-03-26 19:13

De döda hittades av tunisiska fiskare, uppger landets kustbevakning, som lyckades rädda elva personer från en båt som höll på att sjunka sent på lördagskvällen.

Enligt en tunisisk hjälporganisation befaras fem båtar ha sjunkit under helgen och 67 personer saknades ännu sent på söndagen.

Samtidigt uppger såväl italienska myndigheter som Läkare utan gränser (MSF) att italiensk kustbevakning har beslagtagit ett tyskt räddningsfartyg på ön Lampedusa, drygt 60 sjömil från Tunisien. Det är det andra räddningsfartyget som stoppas av Italien på tre dagar.

"Vi känner till tiotals båtar som just nu befinner sig i nöd utanför ön (Lampedusa), trots det hindras vi från att hjälpa dem. Helt oacceptabelt", skriver MSF på Twitter.

Den italienska kustbevakningen uppger att man beslagtagit fartyget efter att det beordrats att stanna i hamn men "inte lydde ordern och gett sig ut mot tre andra migrantbåtar".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!