FN fördömer våld mot migranter i Libyen

Migranter i Libyen tvingas genomleva "otaliga kränkningar och övergrepp dagligen av både statliga och icke-statliga aktörer", säger Marta Hurtado, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Demonstration utanför FN:s kontor 9 oktober i Tripoli, Libyen, efter att sex migranter sköts ihjäl av vakter på förvar.

Demonstration utanför FN:s kontor 9 oktober i Tripoli, Libyen, efter att sex migranter sköts ihjäl av vakter på förvar.

Foto: Yousef Murad/AP/TT

Medelhavet2021-10-12 12:56

Fördömandet kommer dagen efter det att två båtar med uppemot 200 migranter på väg till Europa kantrade utanför den libyska kusten, vilket tog 15 liv.

I fredags öppnade libyska säkerhetsvakter eld på ett förvar för migranter i huvudstaden Tripoli, vilket dödade minst sex personer och skadade ett 20-tal. Utvecklingen får FN-organet att ryta till på skarpen.

"De fruktansvärda händelser vi sett under en period av åtta dagar är bara det senaste exemplet av den vanskliga, ibland dödliga, situation migranter och asylsökande står inför i Libyen", säger Hurtado.

Veckan före våldet på förvaret genomfördes omfattande räder i Tripoli. Även då dödades en migrant och flera skadades. Tusentals togs i förvar, enligt FN:s uppdragsgrupp i Libyen, Unsmil.

Många som söker sig till Europa har fastnat i Libyen, som präglas av omfattande trafficking och människohandel till följd av det kaos som rått sedan revolutionen 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!