Hundratals befaras döda efter båttragedi

Förlisningen av en migrantbåt utanför Greklands kust befaras vara en av de dödligaste olyckorna som har skett på Medelhavet. Hundratals försvunna människor söks till havs.

Så här såg båten ut innan den sjönk, enligt detta foto som den grekiska kustbevakningen tog innan olyckan.

Så här såg båten ut innan den sjönk, enligt detta foto som den grekiska kustbevakningen tog innan olyckan.

Foto: AP/TT

Medelhavet2023-06-16 09:08

Mellan 500 och 750 människor kan ha befunnit sig ombord på fiskebåten, enligt olika bedömningar och vittnesmål. Bilder som togs av båten innan den kapsejsade visar hur väldiga mängder människor trängdes på varje synligt utrymme.

"Vi bevittnar en av de största tragedierna som skett på Medelhavet och de siffror som myndigheterna går ut med är förödande", meddelar FN:s migrationsorgan IOM enligt nyhetsbyrån AFP.

104 personer räddades ur vattnet. 78 döda kroppar hade hittats enligt ett besked på torsdagskvällen. På fredagen inleddes sökinsatsens tredje dag, vilket blir den sista.

Vittnas om många barn

Flera personer som befann sig ombord har vittnat om att många kvinnor och barn höll till i båtens lastutrymme.

Kustbevakningen i Grekland och EU:s gränsorgan Frontex uppmärksammades om båten av myndigheterna i Italien i tisdags morse. Den grekiska kustbevakningen följde på olika vis båtens färd fram till dess förlisning ungefär 15 timmar senare, vid midnatt natten till onsdag, enligt grekiska medier.

Enligt kustbevakningen så avböjde personerna ombord på båten flera erbjudanden om hjälp. En fristående hjälporganisation gör gällande att en passagerare som de var i kontakt med sade att de hade hamnat i sjönöd och att de inte "skulle klara natten".

Kritik om passivitet

Kustbevakningen kastade ett rep till fiskebåten för att komma nära och ta kontakt, enligt den grekiska regeringens talesperson Ilias Siakandaris. Detta sägs då ha kastats tillbaka.

– De vägrade, sade "No help, go Italy" och fortsatte färden, säger Siakandaris enligt public service-bolaget ERT.

Att ingripa ändå hade kunnat orsaka en olycka, anför en talesperson för den grekiska kustbevakningen. Han slår tillbaka kritik om att de tittade på när olyckan skedde utan att agera, och pekar på att de ju räddade 104 personer ur vattnet.

– Vi var där och försökte få dem att ta emot hjälp. De insåg inte faran, säger talespersonen enligt Kathimerini.

Misstänkta smugglare

Olyckan skedde i vattnen sydväst om Pylos på den grekiska ön Peloponnesos södra kust.

Uppgifter i grekiska medier gör gällande att fiskebåten hade lämnat Libyen förra helgen för att åka mot Italien. Vittnande passagerare uppges ha insett först vid avfärd att båten var överfylld av människor och att det då var för sent att vända om.

Ett 20-tal personer vårdas ännu på sjukhus, medan de fler än 100 personer som har överlevt tas om hand i Grekland.

Nio egyptiska män som pekas ut som båtens besättning har gripits misstänkta för bland annat människosmuggling. Kaptenen antas ha drunknat. Deras organisation marknadsför båtresorna på nätet till kostnader mellan motsvarande 40 000 och 60 000 kronor, rapporterar ERT.

I Aten arbetar bårhus för närvarande med att fotografera de dödas ansikten och ta dna-prover för att det ska gå att ta reda på vilka de var, rapporterar AP.

Kustbevakare bär kvarlevor av drunknade människor i hamnen i Kalamata i onsdags kväll.
Kustbevakare bär kvarlevor av drunknade människor i hamnen i Kalamata i onsdags kväll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!