20 lastbilar till Gaza – "droppe i havet"

Lastbilar fyllda med tonfiskkonserver, pasta och annan nödproviant har fått rulla in över gränsen till Gazaremsan. När 20 lastbilar hade släppts igenom stängdes gränsen igen. –Det är en droppe i havet, säger Juliette Touma vid UNRWA, till TT.

Lastbilar från egyptiska Röda Halvmånen, fullastade med förnödenheter, kör genom gränsövergången till Gaza.

Lastbilar från egyptiska Röda Halvmånen, fullastade med förnödenheter, kör genom gränsövergången till Gaza.

Foto: Mohammed Asad/AP/TT

Mellanöstern2023-10-21 09:22

20 lastbilar med humanitärt stöd släpptes in till Gazaremsan vid Rafah-övergången från den egyptiska sidan på lördagsförmiddagen.

Hjälpen kommer från egyptiska Röda Halvmånen och FN och ska tas emot av palestinska Röda Halvmånen, med stöd av FN. Enligt Världslivsmedelsprogrammet (WFP) innehöll tre av lastbilarna 60 ton mat, bland annat konserver med tonfisk, bönor och tomatpuré, liksom pasta och mjöl. Tillsammans med vatten, medicin och andra förnödenheter är hjälpen avsedd för hundratusentals palestinier.

Det är den första hjälpen som släpps in på Gazaremsan, sedan terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober då Israel svarade med en "total belägring" av enklaven.

Gaza var redan före kriget beroende av stöd från omvärlden. Varje dag passerar i vanliga fall 500 lastbilar gränsen med förnödenheter till den fattiga och tätt befolkade enklaven, framför allt via övergångarna till Israel, enligt Juliette Touma, kommunikationschef på FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA. Hon beskriver lördagens lastbilskonvoj som "en jättebra start".

– Men folket i Gaza behöver mycket, mycket mer än vad som kommit in, säger hon.

"Behöver bränsle"

En halv miljon människor har tagit skydd på omkring 100 av FN-organets anläggningar på Gazaremsan. Många av organisationens 13 000 hjälparbetare har själva tvingats på flykt.

– Situationen i de skydden är rätt desperat, i takt med att våra resurser börjar ta slut, säger Touma.

Hon hoppas att nästa försändelse ska innehålla bränsle, vilket israelerna varit skeptiska mot då de befarar att Hamas kan använda det för att tillverka vapen. Bränsle behövs framför allt för att pumpa in vatten till Gazaremsan, men också för att avsalta vattnet och till sjukhusens generatorer.

– Det är absolut kritiskt att vi får in bränsle. Det genomförs stora ansträngningar på allra högsta nivå och med alla som kan ha inflytande för att få in förnödenheter, inklusive bränsle, säger hon.

Mat och mediciner

TT: Vad behövs mer på kort sikt?

– Mat. 1,2 miljoner var beroende av matdistribution före kriget. Och vi behöver läkemedel, en del av våra apotek börjar få slut på grundläggande läkemedel som insulin, säger hon.

Omkring 200 lastbilar befinner sig fortfarande utanför Rafah, fyllda med förnödenheter, och väntar på klartecken. WFP uppger att det rör sig om bland annat 930 ton nödmat redo att föras in. Ett annat önskemål från UNRWA är tvål.

– Den stora oron är att kombinationen av bristen på hygienartiklar och smutsigt vatten är att vi snart kommer att se vattenburna sjukdomar spridas, framför allt i överfyllda läger, säger Juliette Touma.

Guterres: En livlina

FN:s generalsekreterare António Guterres konstaterar i samband med ett möte i Egypten att mycket mer hjälp behövs än de aktuella lastbilarna, och uppmanar Israel och Hamas till ett humanitärt eldupphör för att "få ett stopp på den här fruktansvärda mardrömmen".

– De här lastbilarna är inte bara lastbilar, de är en livlina, de är skillnaden mellan liv och död.

Volontärarbetare ber av tacksamhet när lastbilar med hjälp når Gaza.
Volontärarbetare ber av tacksamhet när lastbilar med hjälp når Gaza.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!