Omkring hundra anhöriga inledde i tisdags den över sex mil långa protestmarschen mot premiärminister Benjamin Netanyahus kontor i Jerusalem. Syftet är att rikta ljuset mot situationen för de över 200 personer som hålls som gisslan av Hamas i Gaza sedan den terrorstämplade organisationens attack mot södra Israel den 7 oktober.
På lördagen var det tusentals människor som strömmade in i Jerusalem när vandringen nått sitt mål. Det är den hittills största protesten för gisslan sedan bortförandet, rapporterar AP.
De anhöriga pressar politikerna att göra mer för att se till att de gisslantagna, som tros hållas fångna i tunnlarna djupt under Gazaremsan, släpps fria. De kräver ett möte med krigskabinettet under lördagen – och kritiserar regeringen för brist på kommunikation.
Kräver svar
Kamelia Hoter Yishais 13-åriga barnbarn kidnappades från kibbutzen Be'eri.
– Sedan den hemska dagen har vi inte hört något från regeringen eller ansvariga ministrar, förutom det faktum att hon blivit kidnappad, säger hon till Jerusalem Post.
– Jag ber Bibi Netanyahu att komma till oss, se oss i ögonen och berätta något, vad som helst, för oss så att vi inte behandlas som apor. Jag inledde marschen för att få alla de svar vi förtjänar.
Två medlemmar av krigskabinettet, Benny Gantz och Gadi Eisenkot, har gått med på att träffa familjerna, enligt en talesperson för de anhöriga. Men det är oklart om de också kommer att få träffa Netanyahu.
Manar till fångväxling
Premiärministerns kansli meddelar dock att Netanyahu kommer att sammankalla krigskabinettet de kommande dagarna för ett möte med representanter för de gisslantagnas anhöriga, rapporterar Haaretz.
Uppgifter i israeliska och arabiska medier gör gällande att det pågår förhandlingar för att få åtminstone några ur gisslan frisläppta, men det finns ingen bekräftelse från någon part om huruvida en sådan överenskommelse skulle vara nära förestående.
Anhöriga har bett regeringen att överväga eldupphör eller en utväxling av fångar mot gisslan. Hamas har sagt att man kan tänka sig släppa gisslan mot att runt 6 000 palestinier som sitter i israeliska fängelser friges – men det har kabinettet avvisat.