Avigail fri – fyllde fyra år i fångenskap

Hon fyllde fyra år i fångenskap, men två dagar senare släpptes Avigail Idan av terrorstämplade palestinska Hamas. Flickan, vars föräldrar dödades i attacken den 7 oktober, har under sin tid som gisslan i Gaza blivit något av en symbol för de barn som hålls fångna. "Vi hoppades och bad om att den här dagen skulle komma", säger släkten i ett uttalande.

Avigail Idans fall har väckt stor uppmärksamhet. Fotot är odaterat och distribuerat av en organisation för gisslan och saknade.

Avigail Idans fall har väckt stor uppmärksamhet. Fotot är odaterat och distribuerat av en organisation för gisslan och saknade.

Foto: Israels forum för gisslan och saknade via AP/TT

Mellanöstern2023-11-27 07:20

– Hon är fri och befinner sig nu i Israel, tillkännagav USA:s president Joe Biden kort efter att den israeliska armén meddelat att Hamas släppt 14 personer, varav nio barn, fyra kvinnor och en rysk-israelisk man, på söndagen.

– Hon har genomlidit ett fruktansvärt trauma, konstaterar Biden.

Sprang till grannhuset

Under de 52 dygn hon hölls fängslad blev Avigail Idan något av en symbol för de omkring 40 barn som Hamas hållit gisslan.

Hennes öde beskrevs i en artikel i The Times of Israel dagarna innan hon släpptes av Hamas:

Den då treåriga flickan, som är både amerikansk och israelisk medborgare, befann sig tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon på kibbutzen Kfar Aza i södra Israel.

Fadern var fotograf och när terrorangreppet inleddes den 7 oktober försökte han till att börja med dokumentera det som hände, men efter att ha insett vidden av attacken sprang han till sitt hem, skriver tidningen.

Där hade angriparna redan tagit sig in och dödat hans hustru.

De tre barnen försökte nå sin far, men samtidigt närmade sig angriparna. De två äldsta barnen – nio och sex år gamla – sprang in i huset, medan Avigail sprang till grannhuset.

Ungefär samtidigt sköts pappan, och skadades så svårt att han senare avled av sina skador.

De äldsta barnen gömde sig de kommande 14 timmarna i en garderob i hemmet. Avigail tog sig till grannhuset för att gömma sig tillsammans med tre andra barn och deras mor.

"Tack gode Gud"

Men när grannhushållets far kom tillbaka efter ha försökt bekämpa Hamas-angriparna saknades hans hustru, tre barn och Avigail. De var bortförda.

Avigails två äldre syskon blev inte kidnappade, enligt artikeln i The Times of Israel. De bor nu med sin faster och farbror.

Beskedet att flickan släppts togs emot med stor lättnad av Avigails släkt, skriver BBC. "Vi hoppades och bad om att den här dagen skulle komma", säger de i ett uttalande.

Även president Biden uppges ha engagerat sig starkt i det öde som drabbat flickan, som alltså hann fylla fyra år under den tid hon hölls som gisslan.

– Tack gode Gud att hon är hemma. Jag önskar att jag kunde vara där och hålla om henne, sade presidenten efter beskedet att Avigail Idan åter befann sig på israeliskt territorium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!