Biden stöttar Israel efter sjukhusexplosion

USA:s president Joe Biden lovade på plats i Tel Aviv att han ska arbeta med Israel för att hindra att fler civila dör i Gaza. Biden sade till premiärminister Benjamin Netanyahu att explosionen vid sjukhuset i Gaza tycks ha utförts av "andra sidan, inte er".

USA:s president Joe Biden välkomnas av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på flygplatsen i Tel Aviv.

USA:s president Joe Biden välkomnas av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på flygplatsen i Tel Aviv.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Mellanöstern2023-10-18 01:05

Biden möttes på flygplatsen i Tel Aviv av Benjamin Netanyahu. Vid en gemensam presskonferens tackade Netanyahu för USA:s otvetydiga stöd och sade att "den civiliserade världen" måste stå enad mot Hamas.

Enligt Joe Biden tycks det som att Israel inte låg bakom explosionen vid sjukhuset i Gaza där hundratals människor befaras ha dödats.

– Jag är ledsen och upprörd över explosionen på sjukhuset i Gaza i går. Och baserat på vad jag har sett tycks det som att den utfördes av den andra sidan, inte er, sade han.

USA:s försvarsdepartement

Han lade till att det på många håll fortfarande finns stor osäkerhet om uppgifterna kring händelsen.

Efter att senare ha fått frågor från journalister om varför han inte tror att Israel inte är ansvarig för explosionen, svarade Biden att det var "data" från USA:s försvarsdepartement som var orsaken.

– Jag visades datan av mitt försvarsdepartement.

Biden lovade att USA ska fortsätta att stötta Israel.

– När ni arbetar för att försvara ert folk kommer vi att fortsätta tillsammans med er och andra partner över hela regionen för att förhindra fler tragedier för oskyldiga civila, sade Joe Biden.

Vill "hålla civila ur vägen"

Benjamin Netanyahu upprepade anklagelser om att terrorstämplade Hamas medvetet placerar civila nära militära mål i hopp om att kunna använda dem som mänskliga sköldar.

– När vi går vidare i det här kriget kommer Israel att göra allt vi kan för att hålla civila ur vägen, sade han till den amerikanske presidenten.

– Vi har bett dem och vi kommer att fortsätta att be dem flytta till säkrare områden. Vi kommer att fortsätta att arbeta med dig, herr president, för att säkerställa att minimikraven uppfylls.

Tel Aviv blir resans enda stopp för Joe Biden. Han väntades under sina möten med Benjamin Netanyahu insistera på att humanitärt tillstånd ska släppas in i Gaza. Vita huset vill att åtgärder vidtas för att minimera den humanitära skadan som orsakas av Israels militära svar på Hamas attack.

Vita husets säkerhetspolitiske talesperson John Kirby sade till reportrar som var med på planet till Tel Aviv att Joe Biden "vill få en uppfattning från israelerna om situationen på marken" och kommer att "ställa några svåra frågor."

– Han kommer att fråga dem som en vän, sade han.

Inställt besök i Jordanien

Joe Bidens planerade besök i Jordanien har ställdes in efter sjukhusexplosionen.

Beslutet att ställa in besöket fattades efter samtal med Jordaniens kung Abdullah II och av hänsyn till den landssorg som utlysts av Mahmud Abbas, palestiniernas ledare på Västbanken, meddelade Vita huset.

Terrorstämplade Hamas har lagt skulden för händelsen på Israel. Men den israeliska militären säger sig vara oskyldig och uppger att Islamiska jihad, en annan väpnad palestinsk grupp i Gaza, avfyrade flera raketer nära sjukhuset och att en av dem slog ned i sjukhuset.

Biden skulle ha träffat kung Abdullah II, Mahmud Abbas och Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi under besöket.

Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi sade att mötet kommer att hållas "när det fattats beslut om att stoppa kriget och avsluta dessa massakrer".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!