Biden till Israel: Vore misstag ockupera Gaza

USA:s president Joe Biden överväger att resa till Israel inom kort för att visa landet sitt stöd, enligt amerikanska regeringskällor. Samtidigt avråder han Israel från att ockupera Gaza.

USA:s president Joe Biden överväger att resa till Israel för att visa landet sitt stöd men avråder samtidigt Israel från att ockupera Gaza. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden överväger att resa till Israel för att visa landet sitt stöd men avråder samtidigt Israel från att ockupera Gaza. Arkivbild.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Mellanöstern2023-10-16 03:19

– Jag tror att det vore ett stort misstag, säger Biden i en intervju med CBS 60 Minutes.

Han framhåller att det är nödvändigt att oskadliggöra extremisterna i Hamas som stod bakom attackerna på Israel för en och en halv vecka sedan, och massmorden på civila israeler. Men han säger att Hamas inte representerar alla palestinier.

Ett tal som Biden höll dagarna efter Hamas attacker på Israel och massmorden på civila israeler har betecknats som det starkaste Biden har hållit till stöd för Israel någonsin. Han och hans regering har avstått från att kritisera Israel för den massiva bombningen av Gaza, som har lett till många civilas död där.

Israel har uppmanat en miljon i Gaza att lämna de norra delarna inför en israelisk markoffensiv. En del politiker i Israel har argumenterat för att driva ut alla palestinier från Gaza till Egypten.

– Den palestinska myndighetens president Mahmud Abbas och i stort sett alla andra företrädare jag har haft samtal med i regionen har sagt mig att det inte är att tänka på, så vi stödjer inte det, säger Blinken i en intervju med tv-kanalen al-Arabiya.

Blinken har rest runt i regionen sedan Hamas attacker, bland annat för att försöka undvika att kriget eskalerar och andra länder blir inblandade, samt för att trycka på för en humanitär korridor till Gaza.

USA:s utgångspunkt är att civila ska kunna vara kvar i Gaza men också att de ska ha skydd och få den hjälp de behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!